Ga naar de inhoud
Begroting 2022

Prinsjesdag: kabinet trekt 400 miljoen extra uit voor aanpak criminaliteit

Na de moord op Peter R. de Vries drong de Tweede Kamer aan op meer geld voor bestrijden van georganiseerde criminaliteit. Beeld © Inter Visual Studio

Het kabinet trekt volgend jaar 400 miljoen euro extra uit voor bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, melden bronnen aan RTL Nieuws. Verder gaat er zo’n 200 miljoen euro naar koopkrachtreparatie.

Opsporingsorganisaties zoals de FIOD krijgen er 50 miljoen euro bij. Voor extra veiligheid in de wijk – onder andere meer wijkagenten – trekt het kabinet 110 miljoen euro uit. En naar versterking en verbetering van de hele handhavingsketen gaat 97 miljoen euro.

Ondermijnende criminaliteit

Een deel van het geld is bedoeld voor het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de vermenging van de onder- en de bovenwereld, bijvoorbeeld door infiltratie of omkoping van de lokale overheid en het bedrijfsleven. Eerder trok het kabinet ook al extra geld uit om criminele netwerken op te rollen en criminelen hun bezittingen af te pakken.

Een grote Kamermeerderheid had aangedrongen op meer geld voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit na de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Waarom
Lees ook:
Waarom het maar niet lukt om de georganiseerde misdaad te bestrijden

Verder is afgesproken meer geld uit te trekken voor de sociale advocatuur. Volgend jaar gaat het om een bedrag van 154 miljoen. Ook de jaren daarna is daar een flink bedrag voor uitgetrokken.

Verbetering koopkracht

Om de ergste minnen in de koopkrachtplaatjes weg te poetsen trekt het kabinet nog eens zo’n 200 miljoen euro uit. Minima, eenverdieners en gezinnen profiteren daarvan. Ook voor gepensioneerden ziet het plaatje er iets beter uit.

Het kabinet trekt miljarden euro's uit om de CO2-uitstoot terug te dringen. Besluiten daarover konden niet vooruit worden geschoven vanwege de rechterlijke uitspraken in de Urgenda-zaak. 700 miljoen euro is bestemd voor waterstofprojecten, 600 miljoen voor het stimuleren van elektrisch vervoer. Het stikstofprobleem wordt wél doorgeschoven naar het volgende kabinet.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.