PvdA en GroenLinks

Rutte en Kaag lijken in formatiedocument te lonken naar links

26 augustus 2021 14:20 Aangepast: 26 augustus 2021 15:06
Jesse Klaver (GL) met Lilianne Ploumen (PvdA), na een gesprek met de informateur. Beeld © ANP

Het formatiedocument van D66 en VVD, dat als basis moet dienen voor de verdere formatie, lijkt goed aan te sluiten bij de wensen van PvdA en GroenLinks.

Verschillende bronnen bevestigen berichtgeving door NRC over de gelekte inhoud van het document. Daarin zou onder meer staan dat de overheid meer regie moet nemen in de woningmarkt, dat financiële prikkels en concurrentie in de zorg aan banden moeten worden gelegd en dat er brede brugklassen moeten komen.

Dat verklaart waarom GroenLinks en PvdA positief reageerden op het document en met de twee partijen verder wilden praten over de vorming van een nieuw kabinet, schrijft de krant. Ook  het CDA zou niet negatief tegenover de voornemens van Rutte en Kaag staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe fase in formatie: Rutte en Kaag samen aan de slag

Impasse doorbreken

In juni gingen lijsttrekkers Rutte (VVD) en Kaag (D66) samen schrijven aan dit basisdocument, over de punten waar de twee partijen het eens konden worden. Andere partijen zouden dan daarbij kunnen aansluiten. Op die manier hoopt informateur Mariëtte Hamer de impasse in de formatie te kunnen doorbreken. 

Die loopt al sinds het begin stroef, omdat verschillende partijen blokkades opwerpen: VVD en CDA zien niks in een samenwerking met een 'linkse wolk' van GroenLinks én PvdA, terwijl die partijen juist niet zonder elkaar willen. D66 op zijn beurt wil niet in één kabinet met de ChristenUnie.

Dat leidde er dat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zich vorige week geïrriteerd afvroeg waarom hij nog werd uitgenodigd: 

Dat laatste beeld wordt sterker met het uitlekken van het stuk. VVD en D66 hebben ook vastgelegd dat de euthanasieregels verder moeten worden versoepeld en dat de embryowet moet worden versoepeld. Beide zaken gaan voor de ChristenUnie veel te ver.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore