Ga naar de inhoud
Linkse samenwerking

GroenLinks en PvdA willen als één fractie onderhandelen in formatie

Lilianne Ploumen en Jesse Klaver (archieffoto) Beeld © ANP

GroenLinks en de Partij van de Arbeid willen in de gesprekken om de kabinetsformatie als één fractie onderhandelen. Dat zeggen partijleiders Jesse Klaver en Lilianne Ploumen na een overleg in Den Haag. Van een fusie tussen beide partijen is geen sprake, zeggen de fractievoorzitters.

De formatie zit mede door de nauwe samenwerking van GroenLinks en de PvdA op slot. De twee linkse partijen zeggen al maanden dat ze niet zonder elkaar gaan regeren. Maar een kabinet waarin zowel GroenLinks en PvdA deelnemen, stuit op verzet van VVD en CDA.

Bij de verkiezingen in maart haalde de PvdA 9 zetels, terwijl GroenLinks er 8 kreeg. Om de formatie verder te helpen, willen de partijen nu als één blok onderhandelen.

Als één fractie

"De logische volgende stap in onze samenwerking is om met één onderhandelingsinzet te komen", zei Ploumen van de PvdA. "We gaan met één delegatie onderhandelen en als één fractie met 17 zetels de beslissingen over de onderhandelingen nemen."

De partijen willen samen strijden tegen 'de groeiende ongelijkheid, de woningnood en klimaatverandering', zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "We moeten ons als linkse partijen niet uit elkaar laten spelen, maar juist samenwerken."

Rutte
Lees ook:
Rutte wil snelheid, maar formatie zit nog muurvast

Hoe de samenwerking tussen de partijen er ná de formatie uit moet komen te zien, weten de partijleiders nog niet. "Het is een soort onontgonnen terrein waar wij instappen", zei Ploumen. "Hoe dat verder gaat werken, moeten we gaandeweg ontdekken." 

Uit het verleden is al talloze keren geprobeerd om een linkse samenwerking van de grond te krijgen, maar zover als nu ging die samenwerking nooit. Prominente partijleden van zowel GroenLinks als de PvdA vrezen dat de partijen willen fuseren. Dat plan stuit op veel weerstand.

Angst
Lees ook:
Angst voor fractiefusie GroenLinks en PvdA: 'Einde van partij is ingezet'

Volgens politiek commentator Frits Wester is de samenwerking politiek gezien een bijzondere stap, 'vooral omdat de fracties dit een goed idee vinden, maar de partijleden er helemaal niet op zitten te wachten.'

Geen doorbraak

Wester verwacht niet dat de aankondiging een doorbraak in de kabinetsformatie zal betekenen: "De VVD heeft al gezegd: andere partijen moeten zelf weten wat ze doen, maar dit verandert niets aan onze positie. Want zelfs als het allemaal lukt, heeft het kabinet na de formatie gewoon te maken met twee fracties, die niet allebei echt nodig zijn voor een meerderheid. Daar hebben de VVD en het CDA geen zin in."

Bekijk ook: Segers (ChristenUnie): 'Waarom worden we überhaupt uitgenodigd?'

00:56
Beoogde coalitiepartners bespreken de aanzet voor een nieuw regeerakkoord met de VVD en D66. Ook ChristenUnie-leider Segers is uitgenodigd, ondanks dat D66 heeft aangegeven niet met zijn partij in een kabinet te willen.