'Kans zo goed als nul'

Angst voor fractiefusie GroenLinks en PvdA: 'Einde van partij is ingezet'

20 augustus 2021 16:17 Aangepast: 20 augustus 2021 18:45
Jesse Klaver (GL) met Lilianne Ploumen (PvdA), gisteravond na een gesprek met de informateur. Beeld © ANP

De samenwerking tussen GroenLinks en PvdA is nog niet eens echt begonnen, of het is al hommeles. PvdA'ers en GroenLinksers roeren zich flink over mogelijke fusieplannen. "Ik vind het onvoorstelbaar slecht", zegt oud-partijvoorzitter Hans Spekman. "Het eind van de PvdA is ingezet", zegt Adri Duivesteijn.

Donderdag lekte uit dat PvdA en GroenLinks bereid zijn om erg ver te gaan om een nieuw kabinet mogelijk te maken. Omdat VVD en CDA er niets voor voelen om een regering te vormen met twee linkse partijen, zouden PvdA en GroenLinks denken over nauwe samenwerking.

Vandaag maakten de partijleiders bekend in de formatie-onderhandelingen als één fractie op te trekken. Maar prominente leden vrezen dat de partijen zelfs in de Tweede Kamer één fractie willen vormen.

'Fuseren om de macht maakt blind'

Prominente PvdA'ers roeren zich op sociale media. "Fuseren om de macht maakt blind voor de onmachtigen", zegt oud-partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman. Hij is fel tegen een fusie. 

Prominent PvdA'er Adri Duivesteijn schrijft op Twitter: "VVD en CDA eisen blokvorming van de Tweede Kamer-fracties. De fractie lijkt daarin mee te gaan. Kortom: het einde van de PvdA is ingezet. Weg geschiedenis, traditie en sociale democratie."

Hans Spekman. Hans Spekman.

Honderden leden uiten ongenoegen

Ook hebben PvdA'ers er geen goed woord voor over dat er nog niets met de leden is besproken. "De verkiezingen zijn meer dan vijf maanden geleden. Hoog tijd om de PvdA-leden uit te nodigen met elkaar in gesprek te gaan over hoe we verder gaan", zeg senator Esther-Mirjam Sent.

Pieter Paul Slikker, kandidaat-voorzitter van de PvdA , laat weten dat er inmiddels honderden leden via de app en sociale media hun ongenoegen geuit hebben over de door rechts beraamde fusie van de PvdA en GroenLinks-fractie.

Jesse Klaver komt aan bij zijn gesprek met de informateur. Jesse Klaver komt aan bij zijn gesprek met de informateur.

Kritiek uiten

Ook vanuit GroenLinks klinkt kritiek. Alexander de Roo, mede-oprichter van de partij, is tegen. GroenLinks werd in 1990 opgericht na een fusie van vier kleine linkse partijen: de PPR, de PSP, de CPN en de EVP. 

"Ik ben niet voor een fusie. Ze halen nu tactische trucjes uit, ik weet niet waar dat toe leidt", zegt De Roo tegen RTL Nieuws. "Jesse Klaver wilde de vorige keer te weinig en deze keer te graag."

Een samengaan van partijen heeft enorme gevolgen. "Je bent gekozen op verschillende programma's en op klimaat en natuur gaat GroenLinks verder dan de PvdA. Je moet herkenbaar blijven voor je kiezers. De PvdA heeft geen groene kiezers, maar rode."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ChristenUnie-leider Segers geïrriteerd over voortgang formatie: 'Houdt een keer op'

'Kans zo goed als nul'

De twee linkse partijen zeggen al maanden dat ze niet zonder elkaar gaan regeren. Uit het verleden is al talloze keren geprobeerd om een linkse samenwerking van de grond te krijgen, maar tot een fusie kwam het nooit. 

Volgens politiek commentator Frits Wester is de kans op een fusie tussen de twee linkse partijen ook nu zo goed als nul. "Een fusie is een proces van jaren. Beide partijen hebben verschillende achterbannen en die staan bepaald niet te springen. Het zijn totaal verschillende werelden. Die breng je niet zomaar even samen."

Bekijk ook: Irritatie bij Segers over formatie

Irritatie bij Segers (CU) over formatie: 'Waarom worden we überhaupt uitgenodigd?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore