Coalitiebesprekingen

ChristenUnie-leider Segers geïrriteerd over voortgang formatie: 'Houdt een keer op'

17 augustus 2021 20:32
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is uit beleefdheid ingegaan op de uitnodiging voor het gesprek. Beeld © ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers begrijpt niet waarom hij weer is uitgenodigd om te komen praten over de formatie. Het is volgens hem duidelijk dat D66 na een zomerstop nog altijd niet met zijn partij wil samenwerken. Segers is 'uit beleefdheid' ingegaan op de uitnodigingen, maar ziet niet in waarom hij nou zou aanschuiven als hij niet gewenst is.

Voorafgaand aan een gesprek met VVD-leider Mark Rutte en Rob Jetten namens D66 zei hij graag te vernemen waarom hij in dit stadium nog bij de onderhandelingen betrokken wordt.

Zie hier de reactie van Segers:

Minderheidscoalitie

"Dit is niet een eerste tactische manoeuvre de eerste, tweede week na de verkiezingen. Nee, dit is de vijfde maand na een rustperiode. Dan houdt het een keer op", zei Segers voorafgaand aan het gesprek. "Dat mag, we leven in een vrij land. Er zijn allerlei manieren om een meerderheidscoalitie te vormen en je kunt ook een minderheidscoalitie vormen."

Segers is 'uit beleefdheid' ingegaan op de uitnodigingen, maar ziet in deze fase niet in waarom hij nou zou aanschuiven als hij niet gewenst is. Zeker aangezien er wat hem betreft alternatieven zijn. Toch sloot hij voorafgaand aan het gesprek deelname aan een coalitie ook nog niet uit.

Ook na afloop van het gesprek bleef de irritatie bij Segers. Hij had ook na het gesprek geen reden om anders over zijn uitnodiging te denken.

Blokkades

VVD en D66 hebben de afgelopen zomer een voorzet gedaan op basis waarvan de gesprekken voortgezet worden. De VVD zou graag verder willen met de huidige coalitie, maar D66 is daar op tegen.

Het belangrijkste alternatief, een coalitie waarin naast CDA ook GroenLinks en PvdA deelnemen, stuit echter op verzet van VVD en CDA. Het is nog de vraag of daar deze zomer beweging in is gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'D66-leider Kaag ziet nog altijd niets in kabinet met ChristenUnie'

GroenLinks en PvdA zien aanknopingspunten in opzet VVD en D66

De PvdA en GroenLinks vinden het opzetje dat VVD en D66 hebben gemaakt een goed begin om verder te praten over een eventueel nieuw regeerakkoord. Dat zeiden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver na een gesprek bij informateur Hamer.

De twee partijen hebben een samenvatting gekregen van de stukken die de twee liberale partijen deze zomer hebben opgesteld. "We zijn natuurlijk niet dezelfde partijen, dus ik zie ook echt wel verschillen", zei Ploumen daarover. "Maar al met al zitten er voor ons heel veel aanknopingspunten in. Ik zie het echt wel als een basis voor verdere gesprekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte wil snelheid, maar formatie zit nog muurvast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore