Ga naar de inhoud
Discotheken voorlopig dicht

Kabinet: 20 september stoppen met 1,5-meterregel, 1 november mogelijk geen maatregelen meer

Beeld © ANP

Ook voor Nederland lijkt een einde van de coronamaatregelen in zicht. Als de situatie het toelaat, wil het kabinet op 20 september de 1,5-meterregel loslaten, en op 1 november zou dan een eind kunnen komen aan alle coronamaatregelen. Toch wil het kabinet vanavond vooral benadrukken dat het behoedzaam te werk zal gaan en geen overhaaste beslissingen zal nemen.

Het kabinet wil tijdens de persconferentie vanavond iets meer inzicht geven in hoe Nederland op de langere termijn met het coronavirus omgaat, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Discotheken voorlopig dicht

Half september is het eerste weegmoment. Dan zou afscheid genomen kunnen worden van het grootste deel van alle maatregelen, waaronder de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer.

Voor clubs en discotheken is er wel slecht nieuws: zij moeten voorlopig gesloten blijven, tot minstens 1 november. 

Bekijk ook: Het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

02:13
We leggen je uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.

Testen voor toegang zal in het najaar opnieuw een belangrijke rol moeten spelen, zeggen bronnen. Voor alle locaties, of mensen er nu staan of zitten, geldt dan dat mensen vanaf een bezetting van 75 personen een bewijs van herstel, negatieve test of vaccinatie moeten tonen.

In de horeca, cultuur en sportsectoren mogen ondernemers dan niet langer kiezen of zij werken met de 1,5 meter afstand of niet; zodra zij meer dan 75 mensen binnen willen laten, moeten bezoekers zo'n bewijs tonen. Ze mogen dan wel met volledige bezetting draaien.

1 november: geen maatregelen

Een aantal weken later, begin november is nu voorzien, wil het kabinet kijken of ook het testen voor toegang nog nodig is en of de clubs en discotheken weer open. 

Als alles goed gaat, zijn we vanaf dat moment dus af van alle coronamaatregelen. Alleen de basismaatregelen, zoals je handen wassen, hoesten in je elleboog, goed ventileren en testen bij klachten, houden we voorlopig nog voor echt lange tijd aan.

Bronnen benadrukken wel dat het kabinet zeer voorzichtig te werk wil gaan en zeker niet te veel te snel wil versoepelen. Zeker gezien wat er eerder deze zomer is gebeurd, wil het kabinet echt heel behoedzaam opereren, zeggen ingewijden, omdat het virus zich nou eenmaal moeilijk laat voorspellen.

Persconferentie live

De persconferentie is vanavond vanaf 19.00 uur live te volgen via onze website en RTL Z.

Hogescholen
Lees ook:
Hogescholen en universiteiten mogen begin collegejaar open, zonder 1,5 meter

Hoger onderwijs weer open

Gisteren meldden bronnen al dat voor het mbo, hbo en de universiteiten vanavond wel versoepelingen worden aangekondigd: zij mogen na de zomer weer open. Wel mogen er maximaal 75 mensen tegelijkertijd in een zaal aanwezig zijn en moeten er in de gangen mondkapjes gedragen worden.

In het middelbaar onderwijs wordt nog niet versoepeld; vanwege de daar nog lage vaccinatiegraad moeten leerlingen daar ook na de zomer nog 1,5 meter afstand houden tot hun docent en een mondkapje op in de gangen.

Geen
Lees ook:
Geen versoepelingen op middelbare scholen: mondkapjes blijven verplicht