Ga naar de inhoud
'Absurde versoepeling'

Na felle kritiek wil kabinet soepeler ventilatie-eisen horeca terugdraaien

Een restaurant met speciale coronaschermen tussen gasten in. Beeld © ANP

Na kritiek van deskundigen en de horecabranche zelf gaat het kabinet kijken hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren. Sinds 1 juli zijn de normen voor luchtverversing in kroegen en restaurants versoepeld, vijf keer lager dan die waren. Deskundigen spraken in NRC al hun verbazing uit over dat besluit in coronatijd. Ze vonden de stap 'absurd'.

Met de aanpassing van de Drank- en horecawet ligt sinds 1 juli de ventilatienorm ver onder die van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voorheen was die eis dat de lucht in horecazaken eens per tien minuten moet worden ververst. Door de aanpassing van de wet gelden sinds 1 juli nieuwe eisen: daarin staat dat de lucht maar eens per uur hoeft te worden ververst.

Veel minder streng

NRC schreef over de versoepeling van de ventilatienorm. Belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet weten het zelf ook niet eens te zijn met de nieuwe, veel minder strenge eis.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk scherpt maatregelen aan: vaccinatie of recente test verplicht in de horeca

De Tweede Kamer hamerde begin juli in een debat al op het belang van ventilatie in de strijd tegen corona. Onder meer naar aanleiding daarvan vroeg het kabinet nieuw advies aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat team van experts adviseert het kabinet nu om de ventilatie-eisen van vóór 1 juli 'te laten herleven.'

"Herintroductie van deze eisen is logisch", laat het ministerie weten. Het kabinet gaat nu kijken hoe dat geregeld kan worden. "Omdat de eisen pas per 1 juli zijn vervallen kunnen we ervan uitgaan dat de horecabedrijven hier nu nog aan voldoen", zegt het ministerie verder in een reactie. 

Horeca
Lees ook:
Horeca roept klanten op: houd je aan de regels

Hoe het kabinet de versoepelingen terug kan draaien? Eén optie is het aanpassen van de ventilatie-eisen in het Bouwbesluit. Een andere mogelijkheid is de ventilatie-eisen voor de horeca opnemen in de coronawet. 

Rookverbod

Een van de redenen voor de oude, strenge ventilatie-eisen was het feit dat er vroeger werd gerookt in de horeca. Door het rookverbod in de horeca werden er vóór de coronacrisis vraagtekens gezet bij het belang van die strenge eisen.

Bekijk ook: Zo brengen we de horeca er weer bovenop

02:57
Bekijk ook: Met zo veel pilsjes per persoon brengen we de horeca er weer bovenop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore