Ga naar de inhoud
Debat om 13.00 uur

Kamer wil duidelijkheid over stijging besmettingen na 'te snelle' versoepelingen

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge. Beeld © ANP

De Tweede Kamer komt vandaag al terug van de vakantie voor een debat over de aanpak van het coronavirus. De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen heeft het kabinet doen besluiten tot het sluiten van clubs en disco's. En daar wil de Kamer ook wel wat over zeggen. "Veel te snel en ongericht."

Ook over de excuses van premier Rutte en minister De Jonge wordt waarschijnlijk nog wel nagepraat. Aanleiding zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen waartoe het kabinet besloot na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Per 26 juni was weer veel mogelijk. Clubs en disco's gingen weer open en kroegen hoefden niet meer vroeg dicht.

Die versoepelingen leidden in slechts twee weken tot een enorme toename van het aantal besmettingen. Het OMT noch het kabinet had voorzien dat het aantal besmettingen zo snel zou stijgen. Afgelopen zaterdag werden 10.345 nieuwe besmettingen genoteerd, het hoogste aantal sinds december vorig jaar. De stijging gaat nu ook sneller dan vorig jaar september, toen een nieuwe coronagolf werd ingezet.

Dansen met Janssen

De voornaamste boosdoener lijkt de besmettelijkere deltavariant van het virus, die ruim baan kreeg nadat het kabinet nachtclubs weer had geopend. Het systeem van toegangstesten bleek onvoldoende te werken om alle besmettingen buiten de deur te houden: mensen kopieerden andermans toegangsbewijzen en aan de deur werd niet altijd goed gecontroleerd.

Onder het mom 'dansen met Janssen' konden mensen al direct na hun Janssen-vaccinatie de nachtclub of kroeg in met een geldig vaccinatiebewijs, terwijl een volledige vaccinatie pas na enkele weken effectief is. Slechts een zeer klein deel van de jongeren is volledig gevaccineerd.

Reproductiegetal
Lees ook:
Reproductiegetal stijgt naar 2,17, hoogste waarde sinds februari 2020

Volg het debat live

Het debat begint om 13.00 uur en is rechtstreeks te volgen op RTL Z en op deze site. Het debat wordt niet in het Tweede Kamergebouw gevoerd, maar in de Ridderzaal. De vergaderzaal van het parlement is sinds donderdag gesloten omdat de Kamer vanwege een renovatie naar een tijdelijke locatie moet.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) boden maandag hun excuses aan voor het te snelle versoepelen en hun gebrek aan zelfreflectie daarover op de laatste persconferentie.

Ook het 'dansen met Janssen' noemde De Jonge 'een inschattingsfout'. Op 13 augustus kijkt het kabinet opnieuw wat mogelijk is wat betreft de coronaregels.

Te snel

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken waarschuwde al toen de versoepelingen werden aangekondigd. "Wij waren heel erg kritisch. Het was allemaal veel te snel en te ongericht. Waarom al die maatregelen zoals over thuiswerken, nachtclubs en mondkapjes allemaal tegelijk loslaten? Waarom niet de vinger aan de pols houden en langzaam afbouwen?"

Het PvdA-Kamerlid hoopt dat het kabinet het thuiswerken weer als regel instelt. Ook hoopt ze dat de mondkapjesplicht weer wordt ingevoerd op drukke plekken waar ook veel mensen komen met een zwakke gezondheid, zoals ziekenhuizen. "En het kabinet moet de Kamer nu wekelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond het virus."

Bekijk ook: Rutte over mislukte versoepelingen

01:12
"Excuses voor de inschattingsfout."
Bron: RTL Nieuws