Ga naar de inhoud
Door het stof

Rutte biedt excuses aan: versoepelingen waren inschattingsfout

Premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft zojuist zijn excuses aangeboden voor de afgelopen persconferentie. "Er had meer zelfreflectie moeten zijn." Hij noemt de versoepelingen die zijn gemaakt een inschattingsfout. "Daar balen we van."

'"Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor", zei Rutte.

Rutte over mislukte versoepelingen: 'Excuses voor de inschattingsfout'

01:12

Niet goed voorbereid

De premier zei over de afgelopen persconferentie. "Dat was niet onze beste persconferentie." Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

Het kabinet kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus. 

Groningse
Lees ook:
Groningse studenten zien massale toename besmettingen: 'Steeds krijgen wij de schuld'

'Dansen met Janssen een fout'

De Jonge erkende ook dat 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub.

Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.

Excuses zijn onvermijdelijk

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie waren de excuses – gezien de storm van de kritiek – onontkoombaar. "Dit was de enige mogelijkheid om een politiek narrig Kamerdebat te voorkomen en iets van geloofwaardigheid terug te winnen bij de samenleving."

Volgens Lambie is het kabinet de mist ingegaan door een combinatie van factoren. "Door heel veel te versoepelen, heel veel testen in het kader van 'Testen voor Toegang' en de besmettelijke deltavariant. Het kabinet heeft die combinatie onderschat en het oogde vorige week overvallen. Overigens hebben zowel OMT als de Tweede Kamer eerder wel ingestemd met de vergaande versoepelingen."

Coronamaatregelen
Lees ook:
Coronamaatregelen weer aangescherpt, kijk hier de persconferentie

Horten en stoten

Het is niet de eerste fout van het kabinet, vervolgt Lambie. "De corona-aanpak gaat met horten en stoten. In de eerste golf was het kabinet veel te laat, in de tweede golf werden we opnieuw verrast en was het vaccinatieprogramma langde tijd het traagste van Europa. Wat niet helpt, is de reflex van Rutte en De Jonge om in eerste instantie te zeggen 'in een crisis worden altijd fouten gemaakt' en 'de evaluatie komt later'. Dat is de eerste reactie bij kritiek op het corona-beleid. Pas bij aanhoudende ophef gaan ze dan door het stof. Dat gebeurt nu ook weer.”

De Tweede Kamer was met reces, maar komt komende woensdag al terug voor een extra debat over de corona-aanpak. "De kritiek op de gang van zaken zal fel zijn", zegt Lambie. "Maar in alle debatten blijkt telkens dat de maatregelen zelf, gesteund worden door een grote meerderheid van de Tweede Kamer."

Bron: RTL Nieuws