Weg van het Binnenhof

Kabinetten die vielen, huilende ministers, marathondebatten: eind van een tijdperk

08 juli 2021 20:19
Forum-fractievoorzitter Thierry Baudet

In het historische Tweede Kamergebouw in Den Haag gaan voor zeker vijfenhalf jaar de lichten uit. Het gebouw aan het Binnenhof wordt grondig gerenoveerd. Op deze plek, waar kabinetten vielen, tranen rolden en marathondebatten tot diep in de nacht duurden, delen vijf Kamerbewoners herinneringen terwijl ze hun spullen inpakken.

Kees van der Staaij - 23 jaar (8452 dagen) Kamerbewoner

SGP-leider Kees van der Staaij SGP-leider Kees van der Staaij

"Ik ben niet de oudste, maar wel het langstzittende Tweede Kamerlid. Ik heb 23 jaar in dit gebouw gewerkt, hoor bij het meubilair. Ik heb vooral heel veel boeken die ik meeneem. Ik vond een oud staatsrechtboekje uit mijn studentenperiode. Leuk hè. Heb je niets meer aan, maar dat neem ik wel mee. Ik ben niet zo'n weggooier. Hier liggen prachtige herinneringen. Die neem ik mee naar mijn nieuwe plek. Ik hoop wel op beter internet. Dat was hier soms traag."

Martin Bosma - 15 jaar (5535 dagen) Kamerbewoner

PVV-Kamerlid Martin Bosma PVV-Kamerlid Martin Bosma

"In die 15 jaar jaar heb ik één werkkamer gehad, in een vrij afstotelijk gedeelte van het Kamergebouw. Mijn kamer zit naast die van Geert Wilders, dus ik heb standaard beveiliging voor mijn deur. Met die beveiligers heb ik net nog wat herinneringen opgehaald. Missen ga ik het gebouw niet, al had ik wel een mooi uitzicht. Ik was ook tegen de verhuizing. Er ligt in dit gebouw een berg aan herinneringen. Ik ben al dagen een beetje aan het pakken. Ik ben een mapjesmens, ik bewaar alles in mapjes. Zo vond ik net nog het mapje van de formatie in 2010. Dat neem ik wel mee naar mijn nieuwe plek."

Thierry Baudet - 4 jaar (1562 dagen) Kamerbewoner

Forum-fractievoorzitter Thierry Baudet Forum-fractievoorzitter Thierry Baudet

"Ik had in mijn werkkamer een vleugel staan. Die is al weg en staat nu in een opslag. Jammer, ik mis hem. Ik weet nog niet of ik de vleugel meeneem naar mijn nieuwe werkkamer. Al dat gesjouw is niet goed voor zo'n ding. Verder hebben we als fractie heel veel spullen. Veel kunst, schilderijen, kastjes, boeken heel veel boeken, en ook veel wijn. We hebben de afgelopen dagen heel veel weggedaan want we gaan er in het nieuwe gebouw qua vierkante meters flink op achteruit. We hadden als Forum voor Democratie hier een heel mooie plek. Hoge plafonds en veel mooie herinneringen."

Attje Kuiken - 14 jaar (5222 dagen) Kamerbewoner

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken PvdA-Kamerlid Attje Kuiken

"Toen ik hier vanochtend binnenkwam, besefte ik dat het de laatste dag was. Al die jaren, al die herinneringen, debatten tot diep in de nacht, overwinningen en verlies; mijn halve leven ligt hier. Ik schoot wel even vol toen ik vanochtend met een bode het Kamergebouw binnenwandelde. Ik ben al twee weken bezig met pakken. Mijn schilderijen zijn al weg. Ik had een heel gave: een modern ding met een felrode hond. Die moest eigenlijk weg, maar hij gaat nu toch mee naar mijn nieuwe plek. Daar ben ik blij mee. En natuurlijk verhuis ik mijn Prinsjesdaghoedjes mee."

Tunahan Kuzu - 8 jaar (3214 dagen) Kamerbewoner

DENK-leider Tunahan Kuzu DENK-leider Tunahan Kuzu

"De bijzonderste plek in dit Kamergebouw? De cv-ketelruimte bij de PvdA. Toen ik met Selçuk Öztürk in 2015 uit de PvdA stapte en een verklaring wilde bedenken, zijn we in die ruimte gedoken. Ik heb al die jaren zes kamers versleten. We hadden als DENK een prima plek. We moeten in het nieuwe gebouw flink wat ruimte inleveren. Voor de verbouwing staat vijfenhalf jaar. Dat zal vast langer duren. Of ik dan terugkeer naar de nieuwe Tweede Kamer? Geen idee. In de politiek weet je vandaag niet hoe de dag van morgen eruit ziet."

Verhuizing naar de 'Apenrots'

De Tweede Kamer verlaat het Kamergebouw aan het Binnenhof voor minstens vijfenhalf jaar. Er wordt verhuisd naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zal dienen als het nieuwe parlementaire decor voor de komende jaren. Het vervangende Kamergebouw wordt ook wel de 'Apenrots' genoemd.

De verhuizing start meteen na de laatste Kamerdag. Aan sommige delen van het vervangende pand aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag wordt nu nog de laatste hand gelegd voordat de nieuwe bewoners erin kunnen.

Pas in de tweede helft van augustus, vlak voordat het nieuwe politieke jaar van start gaat, kan iedereen zijn of haar nieuwe werkplek opzoeken. Mocht de Kamer het zomerreces onderbreken om te debatteren, dan kan dat zolang in de Ridderzaal.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore