Spoedadvies OMT

Deze maatregelen worden overwogen door het kabinet

08 juli 2021 17:42 Aangepast: 08 juli 2021 19:01
Grote drukte tijdens het uitgaan afgelopen week. Beeld © ANP

Of de snelle stijging van het aantal besmettingen ervoor zorgt dat er weer strengere maatregelen komen, is nog niet zeker, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Maar als het besluit genomen wordt, liggen er wel enkele mogelijke maatregelen op tafel, zoals het niet doorgaan van grote meerdaagse evenementen.

"Er is spoedadvies aan het OMT gevraagd en morgen is er ministerieel overleg. Ook wordt een extra Veiligheidsberaad met de burgemeesters verwacht, dus alles staat klaar om besluiten te nemen", zegt Lambie. Maar of en welke extra maatregelen worden genomen, hangt af van het OMT-advies vanavond, zegt Lambie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische turnploeg preventief in quarantaine na positieve test

Clubs en disco's

"Mogelijke maatregelen zijn dat grote, meerdaagse evenementen niet doorgaan, dat clubs en disco's sluiten, en misschien dat er tijdelijk wordt gestopt met Testen voor Toegang. Achter de schermen houdt men rekening met een persconferentie morgen. Misschien om 17.00 uur, misschien ook op het 'vaste' tijdstip om 19.00 uur. Maar dat wordt morgenochtend bepaald."

"Welke besluiten worden genomen, hangt af van het OMT-advies: leidt deze piek in besmettingen tot meer druk op de zorg? Dat oordeel komt van het OMT. Op basis daarvan moet het kabinet kiezen: of morgen maatregelen aankondigen of juist nog even te wachten."

Vakanties

Kan de snelle stijging van de coronacijfers ook vakantiegangers in de problemen brengen? Dat wij niet naar andere landen kunnen? "Ja, dat klopt. Dat is een van de dilemma's voor het kabinet. Wil je hier het nachtleven openhouden of ga je toch maatregelen nemen om de vakanties te redden? Er werd ons een vrolijke zomer voorgespiegeld, maar het ziet er naar uit dat de versoepelingen iets te vroeg zijn gekomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal positieve coronatests in anderhalve week vertienvoudigd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore