Ga naar de inhoud
Vanaf 1 september ingevoerd

Alle zwangere vrouwen kunnen 13-wekenecho krijgen: 'Een mijlpaal'

Een vrouw krijgt een echo.

Vanaf 1 september kunnen alle zwangere vrouwen standaard een 13-wekenecho krijgen. Honderden echoscopisten hebben daarvoor een speciale opleiding gehad. "Het is geweldig dat we deze echo kunnen gaan aanbieden voor iedere zwangere vrouw die dat wil", zeggen verloskundigen.

Met de 13-wekenecho kunnen meerdere ernstige afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord. "Deze echo wordt straks, naast de al bestaande 20-wekenecho, ingevoerd", zegt hoogleraar verloskunde Katia Bilardo.

Vroegtijdige afwijkingen

De hoogleraar heeft hiervoor jaren gestreden. "We kunnen met deze 13-wekenecho eerder vroegtijdige afwijkingen opsporen. Denk aan een open schedeltje of hersenafwijkingen."

Ook kan rond de 13 weken al bekeken worden hoe de organen zich ontwikkelen. Heel waardevol, zegt Bilardo.

Advies
Lees ook:
Advies voor zwangere vrouwen: eet niet te veel soja

Voorbereiding aan vooraf 

Bilardo: "Door al met 13 weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij de baby, hebben de toekomstige ouders meer tijd om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Er is ook meer tijd voor aanvullend onderzoek."

Als het nodig is om een zwangerschap af te breken, kunnen een paar weken ook erg belangrijk zijn. Volgens Bilardo wijst onderzoek uit dat hoe eerder een zwangerschap wordt afgebroken, des te minder heftig de psychische gevolgen kunnen zijn.

Jaren voorbereiding

"Het is geweldig dat we dit nu kunnen aanbieden voor iedere zwangere vrouw die dat wil", zegt de hoogleraar. 

Dat deze echo straks standaard wordt aangeboden, is besloten op advies van de Gezondheidsraad. Er gingen al met al jaren aan voorbereiding aan vooraf.

Bekijk ook: 13 weken-echo is onmisbaar

02:49
Bekijk ook: 13 weken-echo is onmisbaar

Structurele afwijkingen

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen nu al rond de 10-12 weken een echo krijgen. Maar dat is vooral om te bepalen hoe lang iemand zwanger is. Ook wordt er gekeken of de vrouw zwanger is van een eenling of meerling. 

De 13-wekenecho kijkt ook naar structurele afwijkingen. "De techniek is anders voor deze echo en daarom moesten honderden echoscopisten extra worden opgeleid. Die opleidingen zijn nu afgerond", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

'Maak
Lees ook:
'Maak 13 wekenecho standaard voor zwangere vrouwen'

Blijvertje

Vanaf augustus zal de 13-wekenecho onderdeel uitmaken van de zorg. Vanaf 1 september moet de echo beschikbaar zijn voor alle zwangere vrouwen. "Waar je ook woont. En zonder kosten", aldus de woordvoerder. 

Onderzoek moet uitwijzen of de echo een blijvertje is. Hoogleraar Bilardo denkt van wel: "Ik verwacht dat heel veel vrouwen hier gebruik van gaan maken."

Zwangere
Lees ook:
Zwangere vrouwen krijgen toch geen voorrang bij vaccinatie