Ga naar de inhoud
Nederlander worden

Kabinet geeft 10.000 oud-pardonners alsnog een paspoort

staatssecretaris Ankie Broekers-Knol Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet geeft een groep oud-pardonners, die jaren geleden een verblijfsvergunning kregen, alsnog een Nederlands paspoort. Het gaat om zo'n 10.000 mensen die zich niet tot Nederlander konden laten naturaliseren omdat zij bepaalde documenten, zoals een paspoort of geboorteakte, niet konden overhandigen.

Staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) heeft besloten voor hen een uitzondering te maken op deze eis. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Openbare orde

De Tweede Kamer had al meerdere keren erop aangedrongen om deze groep, onder wie ongeveer 2.000 jonge volwassenen, tegemoet te komen. De oud-pardonners moeten nog wel aan de andere voorwaarden voor naturalisatie voldoen.

Een verzoek kan bijvoorbeeld worden afgewezen als iemand een gevaar is voor de openbare orde of de nationale veiligheid.

Het
Lees ook:
Het botert niet tussen Ankie Broekers en de rest van Justitie

Problemen

Vluchtelingenwerk bood de Tweede Kamer over deze kwestie vorige week nog een petitie aan. De organisatie wees er toen op dat deze mensen in de praktijk tegen allerlei problemen oplopen en dat ze bijvoorbeeld niet kunnen trouwen of een hypotheek afsluiten.

Veel
Lees ook:
Veel minder asielzoekers naar Nederland door corona