Deadline rechter

Kabinet moet binnen drie maanden beslissen over ophalen vijf IS-vrouwen

06 juli 2021 19:15
archieffoto Beeld © AP

Het kabinet krijgt van de rechter drie maanden de tijd om te kijken of het lukt om vijf Nederlandse IS-vrouwen op te halen uit een gevangenkamp in Syrië. Als dat niet lukt, moet het kabinet aantonen waarom ophalen niet mogelijk is. Anders wordt hun strafzaak gesloten. De vrouwen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

De rechtbank in Rotterdam boog zich vandaag in een gesloten zitting over dertien verzoeken. Het gaat om dertien Nederlandse IS-vrouwen die in de Syrische kampen Al Roj en Al Hol zitten, zegt advocaat André Seebregts, die de vrouwen bijstaat. 

Haast geboden

In vijf gevallen is haast geboden. Als de vrouwen over drie maanden niet in Nederland zijn, moet het kabinet goed kunnen uitleggen waarom ophalen niet mogelijk was. Als het kabinet dat niet kan, dan kan hun strafzaak worden gesloten.

Dat betekent dat de vrouwen niet meer vervolgd kunnen worden voor hun lidmaatschap van een terroristische organisatie. "Al die vijf vrouwen hebben kinderen, allemaal minderjarigen", zegt advocaat Seebregts.

De acht andere verzoeken worden langer aangehouden. In die gevallen krijgt het kabinet dus meer tijd voordat er een nieuwe zitting begint.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:"

Nederlandse IS-vrouwen in Syrië stappen naar hoogste rechter

Niets kwijt

Een woordvoerder van minister Ferd Grapperhaus wil niets over de kwestie kwijt. "Het gaat om een gesloten zitting. Daar doen wij geen uitspraken over.'

Het kabinet heeft altijd gezegd dat het te gevaarlijk is om de vrouwen op te halen. Maar vorige maand werd een vrouw uit Gouda met haar twee kinderen toch gehaald. Demissionair minister Grapperhaus zei daarop tegen de Kamer dat het niet uitgesloten is dat het vaker gaat gebeuren.

Kamer verdeeld

De vraag of vrouwen en hun kinderen door Nederland moeten worden opgehaald uit Syrië of Irak, verdeelt de Kamer. Het merendeel van de Tweede Kamer ziet nog steeds het liefst dat de vrouwen in de regio (dus in Syrië) of voor een internationaal tribunaal worden berecht.

Maar volgens de ministers Grapperhaus en Kaag is daar geen zicht op en dus moeten de vrouwen in ons land worden berecht. "Straffeloosheid dient te allen tijde voorkomen te worden", benadrukte Grapperhaus vorige week nog in een debat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore