De Belastingdienst heeft mensen jarenlang automatisch het stempel fraudeur opgeplakt bij een hoge toeslagschuld. Dat blijkt uit onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR). Stond je eenmaal te boek als fraudeur, dan kwam je niet meer in aanmerking voor een betalingsregeling.
Dit had nooit mogen gebeuren, schrijven de staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën in een reactie. Ouders zijn onevenredig hard getroffen. De conclusies van de ADR noemen ze ‘zeer ernstig’.
Wie eenmaal het stempel fraudeur had, kwam niet meer in aanmerking voor een betalingsregeling of schuldsanering. Veel toeslagenouders kwamen zo zwaar in de financiële problemen. In sommige gevallen moesten gezinnen zelfs hun huis verkopen en bleven ze achter met een torenhoge schuld. Eerder werd al duidelijk dat in veruit de meeste gevallen helemaal geen sprake was van fraude.

900 ouders
Eind vorig jaar dook een memo op van de Belastingdienst uit 2016 waarin de werkwijze werd beschreven. Bij terugvorderingen van meer dan 3000 euro – zo valt in het stuk te lezen – krijgen toeslagenouders automatisch het stempel 'opzet/grove schuld'. Onduidelijk was of het memo ook was uitgevoerd.
Uit het onderzoek van de ADR blijkt dat dit inderdaad is gebeurd. Begin 2016 hebben ruim 900 ouders het stempel fraudeur gekregen, omdat ze een kinderopvangschuld hadden van meer dan 3000 euro of een totale toeslagenschuld van meer dan 5000 euro.
Achterstanden wegwerken
De Belastingdienst deed dit om werkachterstanden weg te werken. Later werd een hoger grensbedrag gehanteerd, maar kon je bij een hoge toeslagschuld nog steeds zonder nader onderzoek het stempel 'opzet/grove schuld' krijgen.
Hoeveel mensen in totaal zijn getroffen door deze werkwijze, heeft de ADR niet kunnen achterhalen. Daarvoor is door de Belastingdienst te weinig vastgelegd.
