Ga naar de inhoud
Klimaatdoelen

Plannen Timmermans: hogere energierekening en einde aan benzineauto

Frans Timmermans. Beeld © EPA

Er komt in 2035 een einde aan auto's met verbrandingsmotoren en plugin-hybrides, maar elektrische auto's worden een stuk aantrekkelijker. Wie geen duurzame energie gebruikt, kan een hogere energierekening verwachten. Dat blijkt uit klimaatplannen die eurocommissaris Frans Timmermans volgende week gaat presenteren.

In december hebben Europese leiders, onder wie premier Rutte, afgesproken om de klimaatdoelen aan te scherpen. De gemiddelde CO2-uitstoot in de Europese Unie moet in 2030 zijn gedaald met 55 procent ten opzichte van het jaar 1990.

De twaalf voorstellen van Timmermans leiden tot grote veranderingen voor automobilisten, energieleveranciers en bedrijven. Alle Europese wetgeving en richtlijnen worden aangescherpt, om het doel van 55 procent te halen. 

'Alle
Lees ook:
'Alle auto's moeten elektrisch zijn om klimaatdoelen te halen'

Geen verbrandingsmotor

De bedoeling is dat in 2035 een einde komt aan de verbrandingsmotor in auto’s. Dat geldt ook voor plugin-hybrides. In de concept-stukken staan nu nog geen definitieve getallen. Als '100 procent uitfasering' wordt afgesproken, betekent dat het volledig verdwijnen van de verbrandingsmotor, maar '95 procent uitfasering' kan ook nog een mogelijkheid zijn. In dat geval verdwijnt de verbrandingsmotor bijna helemaal.

Timmermans wil de elektrische auto's fors gaan stimuleren. Er komen meer laadstations. Langs alle hoofdsnelwegen moet om de 150 kilometer een oplaadstation beschikbaar zijn, zo is de bedoeling in de voorlopige plannen.

Lidstaten moeten genoeg laadcapaciteit beschikbaar hebben, afhankelijk van het aantal elektrische auto's. Dat betekent: hoe meer elektrische auto's, hoe meer laadcapaciteit beschikbaar moet worden gesteld. Als tussendoel voor 2030 wordt gesteld dat 60 procent van de nieuw verkochte auto's in Europa een elektrische auto is.

Hogere rekening voor vervuilende energie

De gemiddelde doelstelling voor duurzame energie in de Europese Unie wordt verhoogd. Nu is het doel voor 2030 nog 32 procent, maar dat wordt verhoogd naar 38 a 40 procent. Dat betekent meer zonnepanelen en meer windmolens in alle Europese lidstaten. Ook biomassa is en blijft een duurzame energiebron, maar de eisen worden wel aangescherpt.

Daarnaast wil Timmermans de CO2-uitstoot, veroorzaakt door huizen of auto's, gaan beprijzen. Dat gaat niet via een rechtstreeks belasting voor automobilisten of huiseigenaren, maar via het kopen van uitstootrechten. Bedrijven, zoals energiebedrijven en tankstations moeten die uitstootrechten gaan kopen. Zij betalen voor de CO2-vervuiling en via dit systeem worden die bedrijven gedwongen om sneller te verduurzamen. Dat gaat gegarandeerd leiden tot hogere prijzen voor fossiele energie en fossiele brandstoffen.

Dit systeem, vergelijkbaar met de huidige emissiehandel voor de industrie, moet miljarden euro’s opleveren. Dat geld wordt in een sociaal klimaatfonds gestopt, om zo de inwoners van de lidstaten te helpen om elektrische auto's te kopen of hun huizen energiezuinig te maken.

Produceren buiten Europa

Om te voorkomen dat bedrijven hun milieuvervuilende productie naar buiten de Europese Unie verplaatsen, wil de Commissie een 'carbon border adjustment mechanism' introduceren. Als een producent bijvoorbeeld staal van buiten de Europese Unie inkoopt, kan een toeslag worden opgelegd.

De voorstellen van Timmermans bevatten ook plannen om meer bomen te planten en om de luchtvaart meer te laten betalen. Er wordt een belasting op kerosine voorgesteld, maar het is hoogst onzeker of dit plan genoeg steun krijgt.

Veel tegenstand verwacht

Timmermans presenteert zijn voorstellen volgende week. Daarna moeten de lidstaten en het Europees Parlement het eens worden. Er wordt veel tegenstand verwacht. Lidstaten vrezen dat de rekening belandt bij woningeigenaren en automobilisten. Zo is bijvoorbeeld Frankrijk huiverig voor een herhaling van de protesten van 'gele hesjes', ontstaan uit onvrede over stijgende benzineprijzen.

Het Europees Parlement vindt de plannen waarschijnlijk juist niet ver genoeg gaan.

Frans
Lees ook:
Frans Timmermans: 1 biljoen euro voor klimaat is pas het begin