20.000 doden per jaar

CDA maakt draai: toch geen einde aan tabakslobby in Tweede Kamer

06 juli 2021 17:19
Beeld © Archieffoto ANP

Stond het CDA gisteren nog positief tegenover de motie om contact tussen Kamerleden en tabakslobbyisten te verbieden, vandaag stemt de partij tóch tegen. Daardoor is er geen meerderheid voor de motie die een einde moet maken aan de tabakslobby van sigaretfabrikanten in de Tweede Kamer.

De steun van het CDA was essentieel om een meerderheid te halen voor een motie van D66 en Volt die alle contact tussen Kamerleden en tabakslobbyisten wil verbieden. Nu mogen tabaksfabrikanten nog contact zoeken met Kamerleden om prijsstijgingen van sigaretten tegen te gaan of om een lobby te voeren voor de e-sigaret.

Rookvrije generatie

Volgens CDA-Kamerlid Anne Kuik is het CDA wel tegen de tabakslobby, omdat het CDA naar een rookvrije generatie wil: "Tabakslobby hoort daar wat ons betreft niet bij en ik heb dan ook niks te schaften met de tabaksfabrikanten en lobbyisten", zegt ze. "Die hoeven bij mij ook niet aan te kloppen. Daar maken wij een eigen keuze in."

Waarom haar partij toch niet voor de motie stemt? "Omdat de motie Kamerleden verbiedt met tabakslobbyisten te praten, maar ik ga niet over wat andere fracties en Kamerleden doen. Ook gezien de grondwettelijke rol van een Kamerlid zien wij dit als eigen verantwoordelijkheid. Dus wil ik niet voor een motie stemmen die andere Kamerleden iets oplegt. "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil einde aan tabakslobby: 'Jaarlijks 20.000 doden door deze industrie'

Volgens het CDA-Kamerlid is het wel goed dat er nogmaals gewezen wordt op de naleving van het anti-tabaksverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2005 ondertekende Nederland dat verdrag waarin staat dat overheden tabakslobbyisten zoveel mogelijk moeten weghouden van tabaksbeleid. 

Teleurgesteld

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan is teleurgesteld dat haar motie het niet heeft gehaald. "Wel een internationaal verdrag ondertekenen, maar het niet uitvoeren. De geest van het verdrag is dat de tabakslobby niet actief binnengehaald mag worden. En dat lobbyisten geen enkele rol mogen hebben in de besluitvorming."

Zolang het contact zal blijven zullen lobbyisten Kamerleden blijven beïnvloeden, stelt het Volt-Kamerlid. Ze zegt dat ze doorgaat met haar strijd. "Hoe? Daar gaan we nog op broeden. Via de parlementaire weg loopt het nu vast maar onze strijd om een einde te maken aan de tabakslobbyisten gaat door." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore