Verkeerd geïnformeerd

Minister Slob: VPRO informeerde mij onvolledig over documentaire Kaag

02 juli 2021 20:56 Aangepast: 02 juli 2021 21:06
Minister Kaag staat de media te woord over de documentaire.

Minister Arie Slob vindt dat de VPRO hem verkeerd heeft geïnformeerd toen hij navraag bij de omroep deed over de bemoeienis van D66 bij de totstandkoming van de documentaire over Sigrid Kaag.

Slob meldde de Tweede Kamer destijds dat er geen bemoeienis was geweest vanuit de partij. Dat zei hij nadat hij navraag had gedaan bij de VPRO. Nu blijkt dat de partij wel degelijk invloed heeft gehad op hoe de documentaire uiteindelijk op de televisie kwam. 

De minister zegt nu dat hij de Kamer dus 'te stellig heeft geïnformeerd'. 

VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen heeft in een verklaring gezegd dat er een aantal dingen niet goed is gegaan tijdens het maken van de documentaire, maar zegt ook dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken geen 'vergaande invloed' hebben gehad op de inhoud van de productie.

Hij vindt dan ook niet dat hij de minister destijds verkeerd heeft geïnformeerd. 

Opgevraagde mails

Dat er wel degelijk enige mate van invloed was, blijkt uit mails die zijn opgevraagd door een lezer van GeenStijl onder de Wet openbaarheid van bestuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VPRO stelt onderzoek in na omstreden documentaire Sigrid Kaag

Uit de stukken komt naar voren dat D66 onder meer moeite had met een champagneshot tijdens een werkreis van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar Niger en beelden van een overleg waarin Kaag klaagt over Kamerleden. Ook moest er 'echt iets in de documentaire over haar idealen'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore