Filmpjes verwijderd

Thierry Baudet sleept YouTube voor de rechter – heeft hij kans van slagen?

03 juli 2021 10:46
Beeld © ANP

Forum-leider Thierry Baudet sleept YouTube voor de rechter. Dat doet hij omdat verschillende video's, waaronder een speech van hem in de Tweede Kamer, door het platform zijn verwijderd. Deskundigen betwijfelen of de zaak kans van slagen heeft, maar vinden wel dat de machtige positie van dit soort platforms aan banden zou moeten worden gelegd.

In het verwijderde fragment is de inbreng van Baudet te zien tijdens een debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen. Baudet brengt deze maatregelen van de regering in verband met een scenario uit 2010 van een Amerikaanse filantropische stichting.

'Chinese griep'

Daarin wordt een pandemie gebruikt om de bevolking te onderdrukken. Baudet vergelijkt corona daarmee. Hij noemt het 'de Chinese griep' en suggereert dat wereldleiders dit zullen gebruiken om totale controle te kunnen krijgen.

YouTube verwijderde het fragment. Vorige week werden ook een paar andere campagnefilmpjes van Baudet verwijderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter verwijdert tweets Trump en blokkeert zijn account voor 12 uur

Advocaat Douwe Linders staat Forum bij in het kort geding. "Onze inzet is dat YouTube alle fragmenten moet terugplaatsten. In het belang van het publieke debat. En nog belangrijker: de vrijheid van meningsuiting van politici." 

'Censuur'

Het verwijderen is volgens hem een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. "Simpel gezegd: censuur", zegt Linders. "Het gaat hier om een politicus in de Tweede Kamer die een speech geeft. Het is in een democratische rechtstaat van het grootste belang dat Kamerleden kritisch kunnen zijn op overheidsbeleid en dat mensen dat ook kunnen horen."

Platformen als YouTube en Facebook zijn volgens Linders zo groot en dominant dat ze een belangrijke rol hebben in het publieke debat en het informeren van mensen. "Of je het nu met de inhoud eens bent of niet; de mening van een Kamerlid en fractieleider van een oppositiepartij kan niet zomaar verwijderd worden."

Baudet in de Tweede Kamer Baudet in de Tweede Kamer

Deskundigen en advocaten volgen de zaak met interesse, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat gespecialiseerd in dit soort zaken, twijfelt of dit censuur is, zoals Baudet en zijn advocaat beweren. 

"Het is zeker een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Maar omdat het fragment nog wel terug te vinden is op de site van de Tweede Kamer, is censuur een tandje te zwaar."

Oproep tot geweld

Alberdingk Thijm ziet wel de invloed van techreuzen als YouTube en Twitter toenemen. Hij heeft al verschillende zaken tegen ze aangespannen. "De macht van deze platforms is heel actueel. Denk aan Donald Trump, die werd verwijderd van Twitter". 

Trump werd geweerd omdat hij de bestorming van het Capitool in Washington aanmoedigde. Dat werd door Twitter gezien als een oproep tot geweld.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm

Ook deze zaak van Baudet draait volgens Alberdingk Thijm om de vraag hoe de macht van een platform zoals YouTube zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting van een politicus.

Te veel macht

"Ik vind dat platforms als YouTube te veel macht hebben in deze discussie. Deze reuzen hebben een grote impact in het verspreiden van meningen, maar kunnen hun eigen beleid en regels te allen tijden opleggen."

"Aan de ene kant is YouTube een particulier bedrijf dat zelf mag weten wie het in hun huis toelaat en wie niet", vervolgt Alberdingk Thijm. "Maar aan de andere kant zijn deze platforms ook zo machtig in het verspreiden van nieuws, dat ze eigenlijk niet zomaar willekeurig video's zouden moeten kunnen verwijderen."

Richtlijnen

Een woordvoerder van Google, waar YouTube onder valt, wil niet reageren op het kort geding. "We gaan niet in op individuele gevallen, maar video's die op YouTube worden geplaatst moeten voldoen aan onze communicatierichtlijnen. Die maken we voor iedereen inzichtelijk." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-hof: YouTube niet aansprakelijk voor copyrightschending gebruikers

Kans van slagen?

Tot nu toe waren er twee soortgelijke zaken in ons land. Actiegroep Viruswaarheid startte een zaak tegen Facebook, maar verloor die. Ook het platform Café Weltschmerz startte een zaak en ook hier bepaalde de rechter dat YouTube de verwijderde video’s met interviews niet terug hoefde te plaatsen. De interviews, waarin wordt gesteld dat het middel hydroxychloroquine werkt tegen Covid-19, werden als desinformatie aangemerkt.

Alberdingk Thijm: "Gezien deze twee zaken acht ik de kans niet erg groot dat Forum in het gelijk wordt gesteld. Maar omdat het hier gaat om fragmenten uit de Tweede Kamer die zijn verwijderd, ziet de rechter in dit geval misschien toch een schending van de vrijheid van meningsuiting."

Forum laat weten naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen als de rechter de vordering niet toewijst.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore