Debat Kamer

Vader Syriëganger Laura H. over terughalen IS-vrouwen: 'Het fatsoenlijke om te doen'

01 juli 2021 13:46 Aangepast: 01 juli 2021 16:05
Laura en haar vader Eugene.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het terughalen van IS-vrouwen. De vraag of vrouwen en hun kinderen door Nederland moeten worden opgehaald uit Syrië of Irak, verdeelt de Kamer. De vader van Syriëganger Laura H., Eugene, heeft daar een uitgesproken mening over. "Om die meiden een eerlijke kans op herstel te geven, moet je ze hier in de gaten kunnen houden."

Laura H. vertrok in 2015 samen met haar man naar Syrië. Na een jaar in IS-gebied en verschillende mislukte ontsnappogingen, keerde ze in 2016 volledig gedesillusioneerd en zonder haar echtgenoot, maar met haar twee kinderen, terug naar Nederland. Ze werd in Nederland veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan 13 voorwaardelijk.

Inmiddels is ze weer op vrije voeten. "Het gaat goed met Laura", zegt Eugene. "Ze studeert voor een baan in de zorg. Ook met haar kinderen gaat het goed. Die zijn hier heel goed geaard en hebben er helemaal geen last meer van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'OM wil meer Nederlandse Syriëgangers terughalen en berechten'

Hij heeft door zijn ervaringen een sterke mening over het terughalen van IS-vrouwen die nu in vluchtelingenkampen wonen in Syrië of Irak. "Ik vind dat de vrouwen en hun kinderen naar Nederland moeten worden gehaald."

Verschillende redenen

Eugene heeft daar verschillende redenen voor. "Dat vind ik het fatsoenlijke om te doen tegenover de Koerden. Die hebben heel lang onze problemen opgelost daar. Daarnaast zijn het ónze kinderen en kleinkinderen. En we moeten het doen vanwege het gevaar voor de Nederlandse bevolking. Want als we ze laten zitten dan hebben we er geen zicht op als ze wel weten terug te keren."

En dat terugkomen onder de radar, dat gebeurt, zegt Eugene, die veel contact heeft met ouders van andere IS-vrouwen. "Velen zijn alweer terug in Nederland. Dat weet iedereen. En als je daar bent geweest, verdien je straf. Als je ze hierheen haalt, zijn we op een goede manier in staat ze in de gaten te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad: Nederland hoeft IS-vrouwen en kinderen niet terug te halen

Gidi Markuszower (PVV) haalde zich vandaag tijdens het een debat over het terughalen van IS-vrouwen de woede op de hals van een groot deel van de Kamerleden. De PVV'er zei dat minister Sigrid Kaag zich omringt met terroristen. "Schandalig", vinden Kamerleden. GroenLinks heeft zich teruggetrokken uit het debat. Bekijk hier de beelden van het ontspoorde debat:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore