GroenLinks verlaat debat

Woede in Kamer om uitspraken PVV over minister Kaag, GroenLinks verlaat debat

01 juli 2021 13:02 Aangepast: 01 juli 2021 16:10
Gidi Markuszower (PVV) tijdens het Kamerdebat

Gidi Markuszower (PVV) heeft zich tijdens een debat over het terughalen van IS-vrouwen de woede op de hals gehaald van een groot deel van de Kamerleden. De PVV'er zei dat minister Sigrid Kaag zich omringt met terroristen. "Schandalig", vinden Kamerleden. GroenLinks heeft zich teruggetrokken uit het debat.

Voor GroenLinks waren de opmerking van PVV'er Markuszower over Kaag én het feit dat Kamervoorzitter Martin Bosma (ook van de PVV) niet ingreep, de druppel.

Terroristen om zich heen

Markuszower was de eerste spreker in het debat dat gaat over het terughalen van IS-vrouwen. Hij zei 'dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft'. DENK-Kamerlid Kuzu noemde de uitspraak 'walgelijk' en 'Tweede Kamer-onwaardig'.

SP'er Van Nispen vond het 'ver, ver over de schreef.' Kamervoorzitter Bosma noemde dat op zijn beurt 'spijtig', maar hij staat 'pal voor vrijheid van meningsuiting'. Bekijk hier de uitspraken van de PVV'er:

GroenLinks vertrekt

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wilde niet verder met het debat zolang de voorzitter niet ingrijpt. Voorzitter Bosma zei bij zijn beslissing te blijven en niet in te willen grijpen. Vervolgens stapte het GroenLinks-Kamerlid uit het debat.

"Ik ga niet verder onder een voorzitter die niet ingrijpt", zei ze. "Ongehoord en onacceptabel".  Ellemeet gaat een klacht over de Kamervoorzitter indienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maya's dochter en kleinkinderen gingen naar IS-kalifaat: 'Laat ze daar, het zijn tikkende tijdbommen'

Vrij uitzonderlijk

Volgens politiek commentator Frits Wester is het heel uitzonderlijk dat een Kamerlid een debat verlaat vanwege opmerkingen van een ander Kamerlid. "Met dat weglopen wordt ook een politiek statement gemaakt', zegt Wester.

De sfeer in de Tweede Kamer is de laatste jaren verhard. "Het is lastig om scherp aan te geven wat wel of niet door de beugel kan. Gaat het bijvoorbeeld om een hard geformuleerde politieke mening of is het een verwerpelijke en onheuse persoonlijke aanval op een ander Kamerlid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhit debat tussen Wilders en Kaag over dragen hoofddoek

Politiek ingegeven

De rol van de Kamervoorzitter is belangrijk. "Die moet er ook voor waken dat hij of zij in een politieke rol geduwd wordt en alleen ingrijpt omdat de toon niet bevalt. Pas als het echt onnodig beledigend of buiten de orde is, moet de voorzitter ingrijpen."

Volgens Wester is de verontwaardiging  vaak ook politiek ingegeven. Zo noemde DENK de opmerkingen van Markuszower 'walgelijk' terwijl die partij er zelf geen moeite mee had om twee jaar geleden F-16 piloten die door de politiek op missie waren gestuurd uit te maken voor 'moordenaars'."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore