Ga naar de inhoud
'Ik ben verantwoordelijk'

Kaag geeft toe: toch zelf commentaar geleverd op omstreden documentaire

Minister Kaag staat de media te woord over de documentaire.

D66-leider Sigrid Kaag geeft toe dat ook zij suggesties heeft gedaan voor veranderingen in de omstreden documentaire die over haar is gemaakt. Eerder vandaag ontkende ze nog dat ze zich ermee had bemoeid, maar daar komt ze nu op terug. "Het is altijd namens mij. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk."

Uit e-mails die GeenStijl gisteren naar buiten bracht blijkt dat zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als D66 zich stevig heeft bemoeid met de documentaire over Sigrid Kaag. De film, Sigrid Kaag – Van ­Beiroet tot Binnenhof, was 3 januari op tv te zien bij de NPO.

Geen direct contact

Uit de stukken die naar buiten zijn gekomen, blijkt dat werd gevraagd om scènes te verwijderen waarin Kaag geen autogordel draagt. Ook volle champagneglazen waren ongewenst. Verder vroeg D66 citaten te schrappen waarin Kaag andere Kamerleden bekritiseerde. 

Kaag zei eerder vandaag nog dat die wijzigingen 'niet op haar verzoek' waren. Maar daar komt ze dus van terug. Ze geeft toe dat ze toch twee specifieke wijzigingsvoorstellen genoemd heeft voor de docu: over de autogordels en over een opmerking van één van haar kinderen, die ze wilde laten schrappen.

Kaag heeft daarover geen direct contact gehad met de documentairemakers, maar 'het is altijd namens mij. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk.' Eerder vandaag zei ze dit erover:

Kaag over niet dragen autogordel: 'Een heel slecht voorbeeld'

02:00

Kaag liet vandaag weten dat ze baalt van het beeld dat ze zonder gordel in een dienstauto zit. De bekritiseerde documentaire schetst 'niet altijd een flatteus beeld', meent ze. Ze heeft begin januari wel meteen 200 euro overgemaakt aan Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een woordvoerder van de verkeersorganisatie bevestigt dat de gift is overgemaakt, een dag na nadat de documentaire was uitgezonden. 

Het relletje rondom de documentaire is ook pijnlijk voor minister Arie Slob (media). Hij ontkende eerder tegenover de Tweede Kamer dat er inhoudelijke bemoeienis was geweest met de VPRO-docu.

Propaganda-instrument

PVV-Kamerlid Martin Bosma stelde daar destijds vragen over aan de minister. "Ik voel me belazerd door minister Slob. Hij heeft de Kamer voorgelogen", zegt Bosma. "De NPO is een propaganda-instrument voor D66. Het is NPO'66."

De ombudsman van de NPO en het Commissariaat voor de Media gaan onderzoek doen. Er was al veel gedoe over de documentaire aan het begin van het jaar. Critici vonden dat D66 in de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart gratis politieke zendtijd kreeg van de NPO. 

'Voor iedereen beschadigend'

De rel rond de documentaire van Sigrid Kaag is voor alle betrokkenen beschadigend, zegt politiek verslaggever Floor Bremer: "Het is beschadigend voor Arie Slob omdat hij als minister van media de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Slob had namelijk eerder gezegd dat D66 geen betrokkenheid of invloed had gehad op de documentaire. Dat blijkt nu dus onwaar."

Ook Sigrid Kaag komt er gehavend uit omdat dit gedoe niet goed is voor haar imago. "Zo draagt ze geen autogordel in een dienstauto, klaagt ze over Kamerleden en drinkt ze champagne in Niger. Bovendien verwijst Kaag naar haar campagneteam voor de verantwoordelijkheid bij het ingrijpen. In de stukken valt te lezen dat ze daar zelf ook bij betrokken was."

"Maar het is vooral ook voor de VPRO beschadigend: de omroep claimt een onafhankelijk product af te geven, maar is gezwicht voor de wensen van D66 en het ministerie."

Sigrid
Lees ook:
Sigrid Kaag over ingrijpen omstreden documentaire: 'Niet op mijn verzoek'