Ga naar de inhoud
Niet dragen autogordel

Sigrid Kaag over ingrijpen omstreden documentaire: 'Niet op mijn verzoek'

Kaag reageert vandaag.

De verzoeken om delen van de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag aan te passen, werden niet door of namens haarzelf gemaakt. Dat zegt Kaag tegen RTL Nieuws. De D66-leider vindt het een fout dat ze zonder autogordel in een dienstauto te zien is. "Dat was een heel slecht voorbeeld", zegt ze. Ze heeft daarom meteen geld overgemaakt aan Veilig Verkeer Nederland.

De website GeenStijl schreef gisteren over vrijgegeven mails waaruit blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en D66 zich toch inhoudelijk bemoeiden met de omstreden documentaire. Uit de stukken komt naar voren dat D66 moeite had met verschillende scènes en vroeg om een aantal fragmenten aan te passen.

De documentaire Sigrid Kaag – Van ­Beiroet tot Binnenhof was op 3 januari op tv te zien bij de NPO. Critici vonden dat D66- in de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart- gratis politieke zendtijd kreeg.

Champagne in Niger

Het campagneteam van D66 was niet tevreden met een scène waarin Kaag tijdens een werkreis naar Niger champagne drinkt bij aankomst. Ook beelden waarin Kaag klaagt over Kamerleden, leidde tot ontevredenheid bij D66.

De verzoeken om delen aan te passen, werden niet door of namens haar zelf gemaakt, zegt Kaag.

Kaag over niet dragen autogordel: 'Een heel slecht voorbeeld'

02:00

Gift aan VVN overgemaakt

Er is meerdere jaren aan de documentaire gewerkt. Kaag hamert er vooral op dat ze de opnames een inbreuk vond op haar leven. "Ik wilde van die documentaire af."

Ze baalt ook van het beeld dat ze zonder gordel in een dienstauto zit. De bekritiseerde documentaire schetst 'niet altijd een flatteus beeld', meent Kaag. Ze heeft wel meteen een gift overgemaakt aan Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Een woordvoerder van de verkeersorganisatie bevestigt dat er op 4 januari om 14.26 uur, een dag na de documentaire, 200 euro is overgemaakt. 

'NPO '66'

Minister Slob (Media) ontkende eerder dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken zich met de documentaire hadden bemoeid. PVV-Kamerlid Martin Bosma stelde daar destijds vragen over aan de minister. "Ik voel me belazerd door minister Slob. Hij heeft de Kamer voorgelogen", zegt Bosma.  "Het is NPO'66. De NPO is een propaganda-instrument voor D66."

De ombudsman van de NPO en het Commissariaat voor de Media gaan onderzoek doen naar de VPRO-documentaire. 

D66
Lees ook:
D66 had toch invloed op VPRO-documentaire over Sigrid Kaag

'Docu-rel is voor iedereen beschadigend'

De rel rond de documentaire van Sigrid Kaag is voor alle betrokkenen beschadigend, zegt politiek verslaggever Floor Bremer: "Het is beschadigend voor Arie Slob omdat hij als minister van media de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Slob had namelijk eerder gezegd dat D66 geen betrokkenheid of invloed had gehad op de documentaire. Dat blijkt nu dus onwaar te zijn."

Ook Sigrid Kaag komt er gehavend uit omdat dit gedoe niet goed is voor haar imago. "Zo draagt ze geen autogordel in een dienstauto, klaagt ze over Kamerleden en drinkt champagne in Niger. Bovendien verwijst Kaag naar haar campagneteam voor de verantwoordelijkheid over het ingrijpen. In de stukken valt te lezen dat ze daar zelf ook bij betrokken was."

"Maar het is vooral ook voor de VPRO beschadigend: de omroep claimt een onafhankelijk product af te geven, maar is gezwicht voor de wensen van D66 en het ministerie."

Bron: RTL NIeuws