Fragmenten aangepast

Minister Slob vraagt VPRO om opheldering over Kaag-documentaire

30 juni 2021 11:59 Aangepast: 30 juni 2021 16:57
D66-leider Sigrid Kaag was het onderwerp van een VPRO-documentaire. Beeld © ANP

Demissionair minister Arie Slob (Media) heeft opheldering gevraagd aan de VPRO over de documentaire ‘Van Beiroet tot Binnenhof’ met minister en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. Door informatie uit een Wob-procedure blijkt er door D66 inhoudelijke bemoeienis te zijn geweest. Eerder ontkende Slob dat tegenover de Tweede Kamer.

Slob zei toen in antwoord op Kamervragen van PVV-Kamerlid Martin Bosma: "D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire."

Gisteren werd duidelijk dat dat wel degelijk het geval was. Zo vroeg het campagneteam van D66 om een aantal fragmenten aan te passen. Gevraagd werd om scènes waarin Kaag geen autogordel draagt eruit te halen. Ook volle champagneglazen waren ongewenst.

Ook vraagt D66 om quotes te schrappen waarin Kaag tijdens een begrotingsbehandeling andere Kamerleden bekritiseerde, want dat de minister klaagt over Kamerleden is volgens D66 'parlementair onjuist'. Tussen het ministerie, de makers en omroep VPRO werd overlegd over het moment van uitzenden van de documentaire. Eerder verwees D66 tegen RTL Nieuws naar de omroep voor het besluit over de precieze publicatiedatum.

Feitelijke onjuistheden

D66 zei dat de afspraak was dat de partij vóór de uitzending het eindresultaat kon zien, 'met het oog op eventuele feitelijke onjuistheden, al te privacygevoelige passages en andere relevante opmerkingen'. "En zo is het ook gegaan. Uiteraard was het aan de documentairemakers om in alle onafhankelijkheid de betreffende opmerkingen te wegen en te beoordelen."

De VPRO liet gisteren weten dat het niet ongebruikelijk is dat de documentaire vooraf is bekeken, 'dit is om feitelijke onjuistheden en substantiële onevenwichtigheden te kunnen constateren en die zonodig aan te passen'. "Daarnaast willen we benadrukken dat D66 geen invloed heeft gehad op de datum van uitzending."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 had toch invloed op VPRO-documentaire over Sigrid Kaag

Informatie van VPRO

Minister Slob laat vandaag weten zich voor de beantwoording van de Kamervragen te hebben laten informeren door de VPRO.

"De VPRO heeft laten weten dat zij vaker portretten maken van politici en dat de maker van de documentaire onafhankelijk is en eigen keuzes maakt. Dat staat ook zo in een statement op hun website. Naar aanleiding van de nieuwe informatie (uit de wob) heeft Slob de VPRO gisteren meteen om opheldering gevraagd."

'Docu-rel is voor iedereen beschadigend'

De rel rond de documentaire van Sigrid Kaag is voor alle betrokkenen beschadigend, zegt politiek verslaggever Floor Bremer: "Het is beschadigend voor Arie Slob omdat hij als minister van media de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Slob had namelijk eerder gezegd dat D66 geen betrokkenheid of invloed had gehad op de documentaire. Dat blijkt nu dus onwaar te zijn."

Ook Sigrid Kaag komt er gehavend uit omdat dit gedoe niet goed is voor haar imago. "Zo draagt ze geen autogordel in een dienstauto, klaagt ze over Kamerleden en drinkt champagne in Niger. Bovendien verwijst Kaag naar haar campagneteam voor de verantwoordelijkheid over het ingrijpen. In de stukken valt te lezen dat ze daar zelf ook bij betrokken was."

"Maar het is vooral ook voor de VPRO beschadigend: de omroep claimt een onafhankelijk product af te geven, maar is gezwicht voor de wensen van D66 en het ministerie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore