Vakantie

Europa gaat verder open: deze landen gaan morgen op geel

30 juni 2021 09:01 Aangepast: 01 juli 2021 17:21
Ook het reisadvies naar Athene gaat naar geel. Beeld © AP

Vanaf morgen wordt het reisadvies voor nog vijf Europese landen en gebieden aangepast. Ook Denemarken, Letland, Zweden, Brussel en de Griekse hoofdstad Athene krijgen een geel reisadvies. Vakantiereizen naar deze bestemmingen worden niet langer ontraden.

Reizigers naar 'gele' landen hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien. Ook hoeven ze niet in quarantaine. Er kunnen nog wel reisbeperkingen of andere maatregelen gelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

On y va! Frankrijk, België en andere landen krijgen geel reisadvies

Spanje en Portugal

Het oranje reisadvies voor het vasteland van Spanje verandert niet: alleen noodzakelijke reizen. De coronacijfers zijn daar nog niet goed genoeg. Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland.

Ook de regio rond Lissabon in Portugal heeft een oranje reisadvies. Voor de rest van Portugal geldt kleurcode geel.

Vanaf morgen wordt binnen ook het Europa het Digitaal Corona Certificaat ingevoerd. Het certificaat toont aan of iemand gevaccineerd is, een negatief testresultaat heeft of hersteld is van corona.

Landen kunnen nog wel andere inreisregels instellen, bijvoorbeeld omdat de coronasituatie in een land van vertrek nog niet genoeg onder controle is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TUI annuleert alle pakketreizen buiten Europa tot en met augustus

Andere landen al eerder op geel

Vanaf vorige week woensdag veranderde het reisadvies al voor meerdere landen van oranje naar geel. In Europa krijgen Frankrijk, België (met uitzondering van Brussel), Griekenland (met uitzondering van Athene), Kroatië, Litouwen en Slovenië een geel reisadvies.

Het beeld van Europa ziet er op 1 juli zo uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore