Het campagneteam van D66 heeft gevraagd om een aantal fragmenten aan te passen in een VPRO-documentaire over minister en lijsttrekker Sigrid Kaag. Gevraagd werd om scènes waarin Kaag geen autogordel draagt eruit te halen. Ook volle champagneglazen waren ongewenst.
Dit blijkt uit documenten van een WOB-procedure die vandaag zijn gepubliceerd. Dergelijke bemoeienis van D66 werd eerder nog door het kabinet ontkend.
In december schreef minister Slob van Media dat D66 'geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire', in antwoord op Kamervragen van de PVV. In de e-mails zijn onder andere opmerkingen te lezen van betrokken D66'ers en wordt de naam van D66-campagneleider Sjoerdsma genoemd.
Champagne en autogordels
D66 en ambtenaren van Buitenlandse Zaken bespreken met de filmmakers om een aantal ongemakkelijke scenes schrappen of aan te passen. Het gaat bijvoorbeeld om fragmenten waarin Kaag achterin de dienstauto geen autogordel draagt. Er werd door de filmproducent zelfs gekeken of de gordels achteraf in de video gemonteerd konden worden.
Daarnaast werden tijdens een werkbezoek in Niger champagneglazen ingeschonken. Zowel D66 als ambtenaren van het ministerie maken bezwaar tegen de beelden van gevulde champagneglazen tijdens een ministerbezoek in een arm Afrikaans land.
Ook vraagt D66 om quotes te schrappen waarin Kaag tijdens een begrotingsbehandeling andere Kamerleden bekritiseerde, want dat de minister klaagt over Kamerleden is volgens D66 'parlementair onjuist'.

Kaag en haar campagneteam klaagden dat niet duidelijk genoeg is waarom zij uiteindelijk koos om lijsttrekker te worden. Door alleen een fotoshoot en de aankondiging te laten zien, vreesde een D66'er 'leegheid'.
Tussen het ministerie, de makers en omroep VPRO werd overlegd over het moment van uitzenden van de documentaire. Eerder verwees D66 tegen RTL Nieuws naar de omroep voor het besluit over de precieze publicatiedatum.
Reactie D66:
"Toen Sigrid Kaag zich in 2020 kandideerde als lijsttrekker voor D66, verzochten de documentairemakers ons naast het werk als minister - waarvoor ze met het ministerie contact hadden - ook haar werk als (kandidaat-)lijsttrekker te kunnen volgen. Dat hebben we toegestaan, met daarbij dezelfde afspraak als die de makers al in 2018 met het ministerie hadden gemaakt. Die afspraak luidde: de makers mogen alles filmen, onafhankelijk en met de redactionele vrijheid die daarbij hoort. D66 kan vóór uitzending het eindresultaat zien, met het oog op eventuele feitelijke onjuistheden, al te privacygevoelige passages en andere relevante opmerkingen. En zo is het ook gegaan. Uiteraard was het aan de documentairemakers om in alle onafhankelijkheid de betreffende opmerkingen te wegen en te beoordelen."
Reactie VPRO:
"Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn onafhankelijk en werken kritisch en met open vizier. Dit is ook de werkwijze geweest van de maker van de documentaire over Sigrid Kaag. Dat de documentaire vooraf is bekeken is niet ongebruikelijk, dit is om feitelijke onjuistheden en substantiële onevenwichtigheden te kunnen constateren en die zonodig aan te passen. De aanpassingen die zijn doorgevoerd hebben hier betrekking op en hebben op geen enkele manier de inhoud van de film zoals de maker die voor ogen had geschaad. Daarnaast willen we benadrukken dat D66 geen invloed heeft gehad op de datum van uitzending. Dit is aan de NPO en VPRO om te bepalen."