Tegenvaller voor minister

Bijna 300 varkensboeren stoppen door subsidie overheid: minder dan verwacht

30 juni 2021 06:31 Aangepast: 30 juni 2021 09:36
Archieffoto Beeld © ANP

278 varkensboeren stoppen hun bedrijf na een financieel aanbod door de overheid. Dat schrijft minister Schouten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Door de uitkoopregeling moeten de uitstoot van stikstof en de geuroverlast verminderen.

Het aantal boeren dat echt stopt, is een tegenvaller voor Schouten. Oorspronkelijk gaven 430 varkenshouders aan een einde te willen maken aan hun bedrijf als de overheid ze zou uitkopen. Schouten heeft daar 400 miljoen euro voor uitgetrokken.

Nu het aantal boeren dat echt zal stoppen lager uitvalt, blijft van die 400 miljoen euro zo’n 170 miljoen over. Dat zal worden besteed aan andere maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Vermindering stikstof blijft achter

Dat is ook noodzakelijk, want de ‘vermindering van stikstofuitstoot blijft achter bij de eerdere prognose’, aldus Schouten. Het kabinet beloofde eerder dat invoering van maximaal 100 kilometer per uur rijden op de snelweg en het uitkopen van varkensboeren ‘stikstofruimte’ zou geven voor de bouw van 75.000 woningen en zeven grote infrastructuurprojecten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 500 varkenshouders gestopt in afgelopen jaar

Nu het aantal boeren dat echt stopt lager is dan eerder verwacht, moet er geld naar andere maatregelen die de stikstofuitstoot verminderen. Zo wil Schouten 130 miljoen euro extra uittrekken om boerderijen op te kopen die heel veel stikstof uitstoten.

Woningbouwprojecten 

Dat kan bijvoorbeeld in Gelderland, waar meer aanmeldingen waren voor een provinciale opkoopregeling van kalverhouderijen dan er budget was. Ook wil de bewindsvrouw 20 miljoen euro besteden aan een zogeheten walstroomregeling voor de zeevaart. Daardoor ontstaat in de kustprovincies Noord- en Zuid-Holland extra ruimte voor woningbouwprojecten

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore