Eerst versobering

Kabinet wil coronasteun bedrijven per oktober stopzetten

29 juni 2021 15:48 Aangepast: 29 juni 2021 15:53
Beeld © ANP

Nu het met het coronavirus snel de goede kant op gaat, wil het kabinet ook ophouden met de coronasteunpakketten. Door de vaccinatiecampagne gaat het aantal besmettingen hard omlaag. Als het virus niet opnieuw oplaait, stopt vanaf oktober de coronasteun.

In het derde kwartaal voert het kabinet al een eerste versobering door van de loonsubsidie die bedrijven kunnen krijgen. Bedrijven die nog last hebben van de coronacrisis kunnen maximaal 80 procent van het omzetverlies opgeven. Het kabinet doet opnieuw een moreel beroep op bedrijven die de steun eigenlijk niet nodig hebben om die ook niet aan te vragen.

Om bedrijven door de coronacrisis te helpen, heeft het kabinet vorig jaar een aantal steunpakketten gemaakt. Bedrijven die worden geraakt door de coronacrisis kunnen onder andere beroep doen op loonsteun (NOW) en een tegemoetkoming in vaste lasten als energiekosten en huur (TVL). Eind mei is besloten de steunpakketten nog drie maanden te verlengen tot eind september.

Anderhalve meter

Het aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken in rap tempo af. Als dit zo doorgaat, besluit het kabinet in augustus dat ook anderhalve meter afstand houden niet meer nodig is. Coronasteun in de huidige vorm kan dan ook worden afgebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie maanden langer coronasteun voor bedrijven in nood

Vanaf het vierde kwartaal gaat dan een streep door de huidige coronasteunpakketten. Wel wordt gekeken of er nog andere vormen van steun nodig zijn, om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Een voorbeeld daarvan is de aanpak van probleemschulden die bedrijven hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis.

Mocht het coronavirus toch weer zodanig oplaaien dat maatregelen nodig zijn, dan zal het kabinet opnieuw bekijken of er steun nodig is en in welke vorm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore