Vlag kan nog niet uit

Examenleerlingen speciaal onderwijs in zak en as: 'Minister laat ons vallen'

30 juni 2021 06:05
Marthijn is nog hard aan het blokken.

Duizenden leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die staatsexamen doen, klagen over stress, hoge spanning en zelfs depressie. Een groot aantal van hen kan geen gebruikmaken van de versoepelingen die er vanwege corona zijn, terwijl leerlingen uit het reguliere onderwijs dat wel kunnen. "Zo oneerlijk", zegt havoleerling Marthijn.

De 15-jarige Marthijn van Zwam uit Deventer heeft een vorm van autisme. Hij doet daarom havo op het speciaal onderwijs. "Mijn klassen zijn kleiner en ik krijg extra begeleiding", zegt hij vanachter zijn bureau op zijn slaapkamer.

Blokken voor examens

"Ik krijg dezelfde stof als andere leerlingen op de havo." Op zijn bureau liggen de schoolboeken nog open. De tiener is nog vol aan het blokken.

In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten op de reguliere havo, zit hij nog midden in zijn staatsexamens.

Marthijn moest ook thuisblijven vanwege corona. Zijn moeder Ingeborg hielp hem veel. Marthijn moest ook thuisblijven vanwege corona. Zijn moeder Ingeborg hielp hem veel.

Geen recht op versoepelingen

Marthijn smeert zijn examens (via deelcertificaten) uit over meerdere jaren. "Ik heb vorig jaar mijn certificaat Engels gehaald en ik moet de komende weken mondeling examen doen in drie andere vakken. Volgend jaar doet ik de rest."

Allemaal heel spannend, vindt hij. "Het gaat toch over je toekomst." De scholier heeft extra stress omdat hij geen recht heeft op versoepelingen die zijn leeftijdsgenoten op de 'gewone' havo wél kregen vanwege corona.

Duimregeling

Zo mag Marthijn geen gebruikmaken van de duimregeling: het wegstrepen van een onvoldoende. "Ik mag helemaal geen onvoldoende staan", zegt hij.

En hij heeft ook geen recht op een extra herkansing. "Oneerlijk", vindt hij. "Want ik heb ook last gehad van corona. Ik kon ook wekenlang niet naar school vanwege het virus."

Klachtenregen

Marthijn is niet de enige. In totaal zijn er volgens de koepelorgansatie Leerlingbelang VSO zo'n 4000 leerlingen in het speciaal onderwijs die dit jaar staatsexamens doen en geen recht hebben op versoepelingen vanwege corona.

Voorzitter Elijah Delsink maakt zich grote zorgen. "De afgelopen weken hebben we 532 klachten binnengekregen. Veel leerlingen op het speciaal onderwijs kampen met zware depressies en grote onzekerheid over het verloop van hun examens."

Paul van Meenen Paul van Meenen

Woede in Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer leidt de ongelijkheid tot beroering. D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt dat staatsexamenleerlingen recht hebben op de coronaversoepelingen. "Deze toch al kwetsbare groep moet dezelfde kansen hebben als leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs. Ook zij zijn getroffen door corona."

De D66'er diende al twee moties in, die ook een Kamermeerderheid haalden. "Ik wil dat deze groep leerlingen ook een extra herkansing krijgt. Dat hebben zij heel hard nodig. En ook wil ik dat deze groep gebruik kan maken van de duimregeling: het wegstrepen van een onvoldoende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij wilden de eindexamens afschaffen of aanpassen, maar moeten alsnog hard blokken

Minister weigert het 

Verantwoordelijk minister Arie Slob weigert tot nu toe de moties uit te voeren. "We gunnen iedereen een diploma. De uitvoeringsorganisaties hebben aangegeven dat ze heel veel kunnen, maar dat dit gewoon niet uit te voeren is."

Daar komt volgens minister Slob bij dat deze leerlingen volgend jaar de ruimte hebben om de overige vakken af te ronden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen examens van Utrechtse school kwijt: waarschijnlijk herexamen doen

Vlag uit

Marthijn hoopt dat de minister zich bedenkt. Al is het maar voor zijn medeleerlingen. "Het is al zo'n stressvolle periode en ik vind gewoon dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen leerlingen. De minister laat ons nu in de steek."

Marthijn hoopt volgend jaar klaar te zijn en al zijn examens te hebben gehaald. En dan? "Reken maar dat ik het ga vieren. Dan nodig ik iedereen uit voor een groot knalfeest in onze tuin."

Staatsexamen 

Het speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve onderwijsbegeleiding nodig hebben. Er zijn 374 middelbare scholen met het onderwijstype. De meeste leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs doen staatsexamen. Zij doen net als de leerlingen op het reguliere onderwijs het centraal schriftelijke examen (CE), in mei/juni. Het verschil is dat leerlingen die staatsexamen doen pas daarna hun schoolexamens maken, het zogenaamde college-examen.

Dat is over het algemeen een mondeling examen, begin juli. Een leerling krijgt per gehaald vak een deelcertificaat. Deelcertificaten kunnen over meerdere jaren worden verspreid, zodat de belasting voor de leerling minder is. Uiteindelijk levert het een zelfde schooldiploma op als op het regulier onderwijs, waar alle examens doorgaans wel in hetzelfde jaar worden afgenomen.

Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore