Controle omzeild

Grapperhaus: missers toegangstesten moeten eenmalig zijn geweest

28 juni 2021 19:21 Aangepast: 29 juni 2021 10:59
Drukte bij een vestiging van Testen voor Toegang in het centrum van Amsterdam. Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie vindt dat het systeem van Testen voor Toegang niet meer mag falen. Dit weekend, bij de heropening van clubs en discotheken, bleek het mogelijk de toegangscontrole te omzeilen met de QR-code van een ander. "Ik had liever gezien dat alles meteen goed was geweest", zei Grapperhaus voorafgaand aan een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad.

Hij relativeert de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. "Er was een groot aantal mensen die juichend van de vrijheid wilden genieten en dan heb je dingen die niet goed gaan."

Gat in het systeem

Het 'gat in het systeem' van de stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, is intussen gedicht, zegt Grapperhaus. "Dat moeten we niet nog een keer hebben." Hij zegt dat zijn collega De Jonge (Volksgezondheid) de organisatie heeft voorgehouden dat de missers van de afgelopen dagen eenmalig moeten zijn geweest. "Dit moeten we niet elk weekend hebben." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met valse testuitslag naar de club: 'Zo is het niet meer veilig'

Dat mensen het systeem misbruiken, is 'ongelooflijk zonde', zegt Grapperhaus. "Je gaat dan anderen risico laten lopen, want we weten niet of jij echt negatief getest bent of gevaccineerd. Dat moet je jezelf aantrekken."

Niet waterdicht

Dat het systeem niet waterdicht is, heeft ook te maken met organisatoren die het met de regels niet zo nauw nemen, zegt de minister. "Als je goed controleert, zie je: dat klopt helemaal niet. Dat is een aantal keren niet gebeurd en dat moeten organisatoren en clubeigenaren zich aantrekken."

Door computerproblemen moesten mensen die vrijdag een toegangstest hadden gedaan, lang wachten op de uitslag. Soms kwam die helemaal niet. Clubs probeerden dat te ondervangen door inderhaast sneltests af te nemen bij de ingang, zoals in deze video te zien is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore