Ga naar de inhoud
Site of telefoonnummer

Afspraak maken voor gratis testen voor vakantie vanaf 30 juni

Reizen kán, maar wordt 60-plussers door de WHO afgeraden. Beeld © ANP

Mensen die zich gratis willen laten testen voordat ze op vakantie gaan, kunnen vanaf 30 juni een afspraak maken via de site testenvoorjereis.nl. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen zojuist bekendgemaakt. Er komen testlocaties door het hele land.

Nederlanders kunnen zich vanaf 1 juli gratis laten testen om op vakantie te gaan. En dat zal voor veel vakantiegangers nodig zijn, want lang niet iedereen is al volledig gevaccineerd. Ook mensen onder de 18 jaar kunnen er terecht. Het gratis laten testen is in de maanden juli en augustus mogelijk.

Voor sommige Europese landen is de testuitslag een coronabewijs. Een coronabewijs is ook mogelijk als als iemand volledig gevaccineerd is, of als iemand corona heeft gehad. Sinds gisteren zijn de vaccinatiebewijzen te dowloaden via de CoronaCheck-app.

Wat
Lees ook:
Wat als mijn vakantiebestemming van geel naar oranje springt?

Voor de vakantietesten komt er een speciale website: testenvoorjereis.nl. Ook komt er nog een speciaal telefoonnummer van de GGD om een gratis testafspraak te maken. Vanaf 30 juni kunnen er afspraken worden gemaakt.  Via de site kunnen mensen terecht bij speciaal geselecteerde testbedrijven.

Hoe groot die capaciteit wordt, is niet bekend, maar volgens Van Nieuwehuizen kunnen ze grote pieken ruim aan. Het zou zelfs kunnen tot een kwart miljoen testen per dag. Er wordt 250 miljoen euro voor uitgetrokken.

Via de GGD kunnen er dagelijks 35.000 mensen worden getest.

CoronaCheck-app

Reisorganisaties kunnen mensen verwijzen naar de site of het telefoonnummer, of zij kunnen aan de overheid een vergoeding vragen voor de testen die zij bij door hun aangewezen bedrijven laten uitvoeren.

Er zijn twee testen mogelijk, een PCR-test of antigeen-test. Welke iemand nodig heeft hangt af van het land waar je naar toe gaat en het vervoermiddel waarmee je reist.

Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor de regels die gelden in het land waar u naar toe reist. Let op: de regels kunnen kort voor uw vertrek nog veranderen. 

Als iemand negatief getest is, kan de uitslag worden toegevoegd aan de CoronaCheck-app of worden geprint. Zo kan dat worden getoond aan de vervoerder. Als iemand positief wordt getest dienen zij thuis te blijven.

Bekijk ook: Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

04:11
Iedereen heeft vakantie nodig! In deze video legt verslaggever Laura uit waarom.