Omstreden antihomowet

Rutte over Hongarije: 'Niets te zoeken in de Europese Unie'

24 juni 2021 13:38 Aangepast: 24 juni 2021 17:29
Rutte staat de pers te woord in Brussel. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen. "Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU", zei hij bij aankomst op de EU-top in Brussel.

Hongarije ligt onder vuur vanwege een omstreden wet. De wet verbiedt dat kinderen geconfronteerd worden met onder meer homoseksualiteit en transgender personen. "De wetgeving moet worden ingetrokken. In onze ogen: ernstig in strijd met de waarden waar we voor staan. Het land moet de wet intrekken en op de knieën", aldus Rutte. Bekijk hier het hele interview:

De EU kan niet rechtstreeks ingrijpen in de nationale wetten van Hongarije. De Europese Commissie kan een juridische procedure tegen het land beginnen. Maar dat zijn jarenlange, slepende procedures. Daarnaast kan een land worden gekort op Europees geld, maar dat is ook heel lastig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie schrijft waarschuwingsbrief naar Hongarije om antihomowet

"Voor mij hebben ze niets meer te zoeken in de Europese Unie", zegt Rutte. "Maar in het systeem wat we hebben, ga ik of de andere lidstaten daar niet over. Wij kunnen niet zeggen: je moet eruit. Dat moet stap voor stap en je hoopt in de tussentijd dat ze zich aanpassen."

Symboolpolitiek

"De antihomowet domineert deze top. De woede is groot", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Brussel hangt vol vlaggen, maar is natuurlijk deels symboolpolitiek. Concreet kunnen de regeringsleiders of de Commissie niet de wet veranderen. De hoop is dat Orban zich iets aantrekt van de grote politieke druk. In het verleden heeft de Hongaarse premier ook gas teruggenomen in omstreden kwesties, maar of hij dat dit keer ook doet, is de vraag. Hoe harder het Europese verzet, hoe populairder Orban in eigen land wordt, moest Rutte ook erkennen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA reageert op ophef: 'Verzoek voor regenboogkleuren is politiek gemotiveerd'

De Hongaarse premier Victor Orbán is volgens eigen zeggen niet tegen homoseksualiteit of homoseksuelen. De Hongaar zei dat critici de wet niet goed hebben gelezen. EU-bronnen verwachten dat tijdens de top het onderwerp op tafel zal komen. "Het staat niet op de agenda", zei Orbán. Maar hij zei 'beschikbaar' te zijn om er met wie dat wil over te spreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore