Seksueel wangedrag

Hoekstra valt Wilders aan over kwestie-Graus in verhit formatiedebat

23 juni 2021 14:47
Wilders (l) en Hoekstra (r) in de Kamer.

CDA-leider Hoekstra heeft PVV-leider Wilders aangevallen op zijn behandeling van de affaire rond PVV-Kamerlid Dion Graus. Die wordt beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover twee PVV-fractiemedewerkers. En er waren meer stevige botsingen tijdens het formatiedebat in de Tweede Kamer.

Hoekstra wilde van Wilders weten of hij Graus in een sms heeft laten weten hem te steunen in de kwestie. Graus wordt opnieuw beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik. 

Verder noemde Hoekstra de PVV, die geen leden heeft, een 'antidemocratische' partij. Ook bracht hij Wilders' eerdere uitspraken over het 'nepparlement' in herinnering. 

'Gaat u geen bal aan'

Wilders reageerde niet op de vraag over de sms. "Het is een interne zaak, dat gaat u geen bal aan." De PVV-leider vindt dat Hoekstra zich moet verantwoorden voor het handelen van het kabinet, bijvoorbeeld als het gaat om het terughalen van vrouwen die verbleven in het gevolg van de terreurbeweging IS.

Volgens Wilders 'wordt dat alleen maar erger' als er na de formatie twee linkse partijen in een coalitie zitten. Hoekstra vindt het 'een bange' reactie van Wilders. "U durft niet te reageren op de sms, u durft niet te reageren op het nepparlement, u durft niet te reageren op het ondemocratische gehalte van uw partij. Het is bij uw partij een grote puinhoop."

Dion Graus. Dion Graus.

De gemoederen in het debat – waar de voortgang van de formatie centraal stond – liepen al hoog op in de aanloop naar Hoekstra's inbreng. Wilders noemde GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht 'een moslimextremist' vanwege haar eerdere banden met Femyso.

Berisping voor Wilders

Die organisatie heeft volgens deskundigen banden met de Moslimbroederschap. Zijn beschuldiging kwam Wilders op een berisping van Kamervoorzitter Vera Bergkamp te staan.

Daarna beschuldigde hij D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag ervan te sympathiseren met terroristen, onder meer doordat ze als minister financiële steun zou hebben verleend aan terroristische Palestijnse organisaties.

Sigrid Kaag en Wilders botsten over IS-vluchtelingen. Sigrid Kaag en Wilders botsten over IS-vluchtelingen.

Een woedende Kaag noemde de beschuldigingen 'verachtelijk'. "U weet niet wat u doet met de integriteit en levens van mensen. U zult kelderen in de peilingen, u verdient het niet." VVD-leider Mark Rutte had Wilders eerder in het debat al aangesproken op zijn opmerkingen.

Geert Wilders-show

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de uitspraken over zijn fractiegenoot Bouchallikht 'onacceptabel'. Hij vindt dat Wilders eerst orde op zaken moet stellen in zijn eigen fractie in de affaire rondom Graus. Later in het debat hekelde Klaver de 'vertoning' van Wilders.

"Dit is niet de grote Geert Wilders-show, wie het leukste kan debatteren, wie het meest spitsvondig is of het agressiefst kan zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe fase in formatie: Rutte en Kaag samen aan de slag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore