Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

Informateur Hamer over formatie: ik hoop dat koudwatervrees van partijen verdwijnt

Informateur Hamer. Beeld © ANP

Bij politieke partijen was koudwatervrees om te zoeken naar inhoudelijk openingen in de kabinetsformatie. Maar volgens informateur Mariette Hamer kan die vrees verdwijnen met behulp van het document dat VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag gaan opstellen. Dat zei Hamer op de persconferentie na de aanbieding van haar eindverslag.

VVD-leider Mark Rutte en D66-voorvrouw Sigrid Kaag moeten een conceptregeerakkoord gaan schrijven, waar zich dan andere partijen bij kunnen aansluiten. "De twee grote winnaars van de verkiezingen zijn getalsmatig nodig voor elke meerderheidscoalitie en zij willen die verantwoordelijkheid ook nemen", zei Hamer.

Informateur
Lees ook:
Informateur Hamer: half augustus beginnen met coalitieonderhandelingen

"Ik denk dat het belangrijk is dat deze partijen hun verantwoordelijkheid nemen." Hamer is door de twee partijen gevraagd om het proces van het schrijven van een document, te begeleiden. Zij heeft daar mee ingestemd.

Positief

"Ik zal hun begeleiden, maar ik vind dat de partijen zelf het voortouw moeten nemen. Ze moeten zelf kijken waar zij aansluiting kunnen vinden bij andere partijen." Hamer hoopt dat er dan halverwege augustus kan worden begonnen met coalitieonderhandelingen.

Ze kijkt positief terug op de afgelopen periode en haar werk. "Ik ben blij dat we een aantal positieve stappen hebben kunnen zetten."

Frits Wester: 'Kostbare tijd verloren'

Politiek commentator Frits Wester vindt het een goede conclusie. "Gezien de patstelling tussen partijen, als het gaat om de vraag wie met wie, is het advies van informateur Hamer om de winnaars van de verkiezingen een conceptregeerakkoord te laten schrijven, niet meer dan logisch. Alleen heeft het Hamer wel erg veel tijd genomen om deze conclusie te trekken die zich weken geleden al aftekende. Daarmee is kostbare tijd verloren gegaan", zegt Wester.

"De twee zouden samen moeten gaan kleien met alles wat er inhoudelijk aan informatie ligt, zonder het resultaat meteen af te bakken. Andere partijen kunnen dan later aanschuiven met hun aanvullingen en wensen. Je schuift de onvermijdelijke vraag welke partijen straks daadwerkelijk deel gaan nemen aan het kabinet nog even voor je uit, maar geen gezien alle blokkades over en weer, is dit echt de meest verstandige route."

Informateur:
Lees ook:
Informateur: 'Formatie kabinet bevindt zich in een politieke impasse'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.