Kabinetsformatie

Informateur Hamer: half augustus beginnen met coalitieonderhandelingen

22 juni 2021 14:11 Aangepast: 22 juni 2021 14:31
Bergkamp en Hamer. Beeld © ANP

Informateur Mariëtte Hamer wil dat VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag gaan schrijven aan een conceptregeerakkoord en dat er halverwege augustus wordt begonnen met coalitieonderhandelingen. Dat schrijft Hamer in haar eindverslag dat ze heeft aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

VVD-leider Mark Rutte en D66-voorvrouw Sigrid Kaag moeten nu een conceptregeerakkoord gaan schrijven, waar zich dan andere partijen bij kunnen aansluiten.

Het werk van Hamer nam een paar weken langer in beslag dan gepland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze haar eindverslag al op 6 juni zou inleveren.

Volg op deze site vanaf 15.00 uur live de persconferentie van informateur Hamer over haar advies aan de Tweede Kamer

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe fase in formatie: Rutte en Kaag samen aan de slag

Partijen uitsluiten

Dat het meer tijd kostte, komt omdat het niet duidelijk werd welke partijen met elkaar moeten gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord. VVD en CDA willen niet met GroenLinks en PvdA samen gaan onderhandelen. Ze willen wel met een van beide linkse partijen praten, maar PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een nieuw kabinet. D66 wil juist weer wel met PvdA en GroenLinks samenwerken.

De ChristenUnie ziet voor zichzelf nu geen rol weggelegd in een formatie, maar is bereid deel te nemen als het met andere partijen niet gaat.

Impasse

De formatie wordt bemoeilijkt door het feit dat het CDA in een crisis verkeert door het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hamer gaf eind vorige week aan dat de formatie in een impasse zat. Ze gaf de leiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie afgelopen weekend de kans om de patstelling te doorbreken. Dat leverde niets op.

Het is intussen bijna honderd dagen geleden dat er verkiezingen waren. Door deze snelheid, zal deze formatie waarschijnlijk tot de top-4 van de langste formaties ooit gaan behoren.

Frits Wester: 'Kostbare tijd verloren'

Politiek commentator Frits Wester vindt het een goede conclusie. "Gezien de patstelling tussen partijen, als het gaat om de vraag wie met wie, is het advies van informateur Hamer om de winnaars van de verkiezingen een conceptregeerakkoord te laten schrijven, niet meer dan logisch. Alleen heeft het Hamer wel erg veel tijd genomen om deze conclusie te trekken die zich weken geleden al aftekende. Daarmee is kostbare tijd verloren gegaan", zegt Wester.

"De twee zouden samen moeten gaan kleien met alles wat er inhoudelijk aan informatie ligt, zonder het resultaat meteen af te bakken. Andere partijen kunnen dan later aanschuiven met hun aanvullingen en wensen. Je schuift de onvermijdelijke vraag welke partijen straks daadwerkelijk deel gaan nemen aan het kabinet nog even voor je uit, maar geen gezien alle blokkades over en weer, is dit echt de meest verstandige route."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Informateur: 'Formatie kabinet bevindt zich in een politieke impasse'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore