Reguliere openingstijden kroegen en restaurants

Versoepelingen vanaf volgende week: maximum aantal gasten thuis verdwijnt

18 juni 2021 19:05 Aangepast: 18 juni 2021 19:15
Premier Rutte, de gebarentolk en minister De Jonge. Beeld © ANP

Vanaf volgende week zaterdag zijn er geen beperkingen meer voor het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen. Ook wordt buiten de maximale groepsgrootte losgelaten. Dat zei demissionair premier Rutte zojuist. Ook voetbal kijken op het terras of in het café mag weer vanaf 26 juni. Het Nederlands elftal speelt op 27 juni de achtste finale.

"Alles wat op 1,5 meter kan, mag weer", zei Rutte over zaterdag 26 juni. "Vanaf die dag is 1,5 meter de centrale maatregel. Zo kan Nederland op 1,5 meter langzaam weer open."

Cafés en restaurants openblijven

Vanaf volgende week zaterdag mogen cafés en restaurants weer openblijven tijdens hun reguliere openingstijden. De verplichte sluitingstijd van 22.00 uur vervalt dus. Wel moeten bezoekers de 1,5 meter in acht nemen.

"Dit is wel een bijzonder moment, nu ligt de nadruk op wat allemaal wel weer kan. Door ons aan de regels te houden, maar ook door ons massaal te laten vaccineren", zei Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT aan kabinet: 1,5-meterregel tot minimaal half augustus

Uitgelekt

Eerder was al uitgelekt dat vanaf 26 juni de mondkapjesplicht grotendeels vervalt. Mondkapjes zijn vanaf dan niet meer nodig op plekken waar 1,5 meter afstand kan worden bewaard.

Op plekken waar die afstand niet kan worden gehouden, moeten wel mondkapjes worden gedragen, zoals in het openbaar vervoer, op stations, op luchthavens, in vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs.

Verder mogen we weer gedeeltelijk naar kantoor, mits er daar voldoende afstand gehouden kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: 1,5 meter kan met testen mogelijk al in juni deels weg

Festivals

Bij evenementen of festivals geldt de mondkapjesplicht of kan je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Ook disco's en nachtclubs mogen weer open met een coronatoegangsbewijs, met hun oude openingstijden.

Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt ook. Dat geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook mag er weer in groepsverband worden gezongen en instrumenten worden bespeeld. In binnenruimtes blijft daarom nog wel de 1,5 meter afstand gelden.

Reizigers

Reizigers die in juli of augustus naar het buitenland willen reizen kunnen zich gratis laten testen, als ze nog niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Vanaf 26 juni mogen scholen kampen, musicals en diploma-uitreikingen organiseren. Dat is goed nieuws voor leerlingen die dit jaar afscheid nemen van hun school, of hun diploma krijgen.  

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore