Geen afstand houden en handenschudden

Ministers: koning Willem-Alexander had zich aan coronaregels moeten houden

18 juni 2021 11:38 Aangepast: 18 juni 2021 14:44
De koning schudt een hand gisteren in Den Haag. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden toen hij gisteren voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de 'oranje' Haagse Marktweg. Daar schudde hij de hand van een aanwezige en hield hij geen anderhalve meter afstand.

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. "De koning gaat bij mensen langs in het land en dat kan tot allemaal spontane reacties leiden", zei Grapperhaus.

Bekijk ook: Schouder aan schouder met de koning: coronaregels even ver weg

Koning Willem-Alexander ging gisteravond vlak voor de wedstrijd van het Nederlands elftal even de Oranjesfeer proeven in Den Haag. Hij bezocht de mooiste Oranjestraat van Nederland en nam de tijd voor een praatje en om met iedereen op de foto te gaan.

Geen uitzondering

Grapperhaus zei dat het voor mensen 'soms moeilijk is om vast te blijven houden aan de regels'. "Voor de koning maak ik geen uitzondering", zei hij desgevraagd.

Ook Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er 'voor ons allemaal' zijn. "De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt", zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn 'enthousiasme' tijdens het bezoek wel.

"Het overkomt iedereen wel eens dat het niet helemaal lukt, maar de basisafspraak is: we houden die 1,5 meter. Want de gedachte daarachter is dat we nog steeds niet vrij zijn van het virus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers genieten van juichende koning tijdens EK-wedstrijd

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt de beelden niet te hebben gezien. Wel is het 'voor iedereen goed om de 1,5 meter aan te houden'. Ook hij erkent dat dit niet altijd makkelijk is. "Maar dat is niet goed, die regel moeten we echt nog eventjes houden."

Niet te hard de maat nemen

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, vindt het goed als men elkaar 'niet te hard de maat neemt'. Volgens haar is het juist 'mooi als iedereen meeleeft' met het Nederlands elftal. "Gelukkig is hij ook een mens." Minister Carola Schouten (Landbouw) vond dat de buurtbewoners en de koning 'wel een beetje dicht op elkaar' stonden. Ook zij begrijpt het enthousiasme maar vindt het wel belangrijk dat men de regels naleeft.

Het kabinet kondigt vanavond verdere versoepelingen aan van de coronaregels. Het loslaten van de 1,5 meter zit daar naar alle waarschijnlijkheid niet tussen. Ook nu andere regels worden afgebouwd, benadrukt het kabinet juist steevast het belang van afstand houden en handen wassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore