Na onderzoek mondkapjesdeal

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op

17 juni 2021 14:10 Aangepast: 17 juni 2021 15:28
Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro aan de deal met het ministerie.

Sywert van Lienden heeft 'in goed onderling overleg' met het bestuur zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. Dat heeft de partij in een verklaring laten weten. Uit onderzoek dat het CDA heeft gedaan, blijkt dat Van Lienden de partij 'op onderdelen' informeerde over de mondkapjesdeal die hij had met het ministerie van Volksgezondheid.

Toch blijft Van Lienden niet langer lid van het CDA. "Gezien de moeilijke periode waarin het CDA zich momenteel bevindt, vind ik het verstandiger dat de partij al haar aandacht en energie besteedt aan de toekomst van de christen-democratie", zegt Van Lienden in een schriftelijke reactie.

"Na de uitkomst van deze complexe onderzoeken die ingesteld worden door het ministerie van VWS kijken we verder en ga ik graag in gesprek met het CDA over de toekomst." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA onderzoekt of Sywert van Lienden partij vertelde over miljoenenwinst

Zonder winstoogmerk

Opiniemaker en voormalig ambtenaar Van Lienden schreef als CDA-lid mee aan het verkiezingsprogramma. Hij is in opspraak geraakt vanwege een mondkapjesdeal. 

Van Lienden verdiende miljoenen euro's aan een deal met VWS, terwijl hij eerder herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen de kapjes ongebruikt in een opslag. Het ministerie van VWS heeft altijd benadrukt dat dat komt wegens overaanbod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert van Lienden zet megawinst mondkapjesdeal apart: 'Rendement naar goed doel'

Van Lienden meldde in het tv-programma Buitenhof, dat hem interviewde over de omstreden mondkapjesdeal, dat hij 'ergens na de zomer' bij de 'integriteitscommissie in volle openheid heeft neergelegd dat daar een groot bedrag is verdiend'. Het CDA ontkende dat in eerste instantie.

Uit intern onderzoek van de CDA blijkt nu dat Van Lienden 'op onderdelen informatie over de mondkapjesdeal heeft gegeven aan de vertrouwenscommissie in het kader van een integriteitsopdracht voor de kandidaatstellingsprocedure voor de Tweede Kamer', zo schrijft de partij. Deze procedure is 'vertrouwelijk' en dus 'is deze informatie niet breder in het CDA gedeeld'.

Goede bedoelingen

Het landelijk bestuur van het CDA vindt dat Van Lienden bij de melding met goede bedoelingen heeft gehandeld. "De heer Sywert van Lienden verkeerde in de veronderstelling dat hij zijn integriteitsvraag bij de juiste commissie en op de juiste manier had gemeld. Het is het landelijk bestuur van het CDA helder dat Sywert van Lienden deze informatie vanuit goede intenties heeft willen delen." 

Minister Van Ark van Medische Zorg heeft onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de mondkapjesdeal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore