Ga naar de inhoud
Omstreden paneel

Steeds minder partijen voelen voor terugkeer Gouden Koets op Prinsjesdag

De Gouden Koets. Beeld © ANP

Steeds minder partijen in de Tweede Kamer voelen voor een terugkeer van de Gouden Koets op Prinsjesdag. De koets is nu gerestaureerd, maar er is discussie: op de zijkant van de koets staat een omstreden paneel, waarop slaven staan afgebeeld. Voor linkse partijen en D66 in de Tweede Kamer reden om ervoor te pleiten de koets in het museum te laten staan.

PVV, FvD en JA21 hebben er geen bezwaar tegen als de Gouden Koets blijft rondrijden in Den Haag op de derde dinsdag in september. De VVD en het CDA vinden dat het Koningshuis zelf een besluit moet nemen over het gebruik van de koets.

De
Lees ook:
De Gouden Koets in een museum? 'Een koets is om in te rijden'

De Gouden Koets staat sinds deze week in het Amsterdam Museum, waar hij de komende maanden wordt tentoongesteld. Het rijtuig dat in 1898 door de stad Amsterdam werd geschonken aan koningin Wilhelmina, wordt gewoonlijk gebruikt tijdens de koninklijke rijtoer op Prinsjesdag.

Kwetsend

Maar de Kamer zit ernstig in zijn maag met het terugkeer van het vervoermiddel. De omstreden afbeelding op de zijkant wordt door veel mensen als kwetsend ervaren.

BIJ1-leider Sylvana Simons is er voor om de koets in het museum te laten staan. "De Gouden Koets is een symbool van een periode van Nederland die wij niet hoeven te ontkennen, maar zeker ook niet hoeven te vieren alsof het normaal is wat er toen gebeurde. Die Gouden Koets is een symbool van ons koloniale verleden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.