Afbouwen maatregelen

Mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag versoepeld

16 juni 2021 15:58 Aangepast: 16 juni 2021 17:48
Beeld © ANP

De mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies worden vanaf volgend week zaterdag versoepeld. Wel blijft de 1,5 meterregel bestaan. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, blijft het mondkapje wel verplicht. Met dit besluit komt er een einde aan het grootste deel van de mondkapjesplicht.

Het kabinet wacht nog op het advies van het Outbreak Management Team (OMT) of mondkapjes bijvoorbeeld in supermarkten en winkels nodig zijn. Vrijdag wordt daarover de knoop doorgehakt.

Ook het thuiswerkadvies wordt versoepeld. Een deel van de mensen mag weer naar kantoor komen, maar daarbij moet wel de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. Als dat niet lukt, dan moeten mensen nog wel thuis blijven werken.

Naar voren halen

Het kabinet besloot eerder al de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni naar voren te halen, naar 26 juni. Vrijdag is er ook een persconferentie.

Het gaat onder meer om verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht ligt op tafel, aldus minister De Jonge eerder vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelingen vervroegd: vanaf 26 juni meer gasten thuis en in horeca

Afscheid

"We wegen alle maatregelen opnieuw. Welke maatregelen zijn nog nodig, welke kunnen eraf?" zei De Jonge na overleg met zijn collega's. "We gaan geweldig snel met vaccineren, en dan weeg je: wat is er nog nodig aan maatregelen? Ik denk dat we van een flink aantal maatregelen afscheid kunnen nemen, maar een deel zal nog nodig zijn."

"We bekijken alles vrijdag, dan vertellen we u erover."

Bekijk ook: De Jonge over afschaffen mondkapjes: 'Vrijdag nemen we een besluit'

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zorgt de huidige situatie ervoor dat we van een hoop maatregelen afscheid kunnen nemen. "Maar een deel van de maatregelen zullen we ook nog voort moeten zetten."
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore