Ga naar de inhoud
Niet meer nodig

Kamer wil verbod op doden miljoenen jonge haantjes

Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het doden van pas geboren haantjes. Jaarlijks worden er nu in Nederland ruim 40 miljoen vergast of vernietigd in de shredder, omdat ze geen economische waarde hebben voor de pluimveehouderij. Hanen leggen immers op latere leeftijd geen eieren.

De SP en de Partij voor de Dieren dienden een motie in om een einde te maken aan de vernietiging van de haantjes. Die haalde vandaag een meerderheid in de Tweede Kamer.

Technieken

De indieners van de motie wezen erop dat het doden niet nodig is. Er komen steeds meer technieken om voor de geboorte vast te stellen wat het geslacht is van het embryo in een ei. Het is daardoor mogelijk de haantjes niet langer geboren te laten worden. Het is ook mogelijk de eieren wél te laten uitkomen en de haantjes op te laten groeien voor de vleesproductie.

Frankrijk besloot vorig jaar al tot een verbod op het doden van pasgeboren haantjes. In Duitsland zijn er inmiddels ook pluimveehouders die haantjes houden voor de vleesproductie.

Einde
Lees ook:
Einde eendagshaantjes in zicht: speciale selectie maakt uitbroeden overbodig