Ga naar de inhoud
Kamer vermoedt doofpot

'Explosief toeslagenmemo niet bewust weggemoffeld'

Staatssecretaris Van Huffelen staat pers te woord na het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Een explosief memo over de toeslagenaffaire is bewust niet gearchiveerd. Dat blijkt uit een interne mailwisseling tussen ambtenaren van het ministerie van Financiën die is vrijgegeven na aandringen van de Tweede Kamer. Maar volgens staatssecretaris Van Huffelen is het memo niet met opzet weggemaakt.

Het memo van een juriste van het ministerie van Financiën stamt uit 2017. Zij concludeerde dat de Belastingdienst 'laakbaar' had gehandeld bij het terugvorderen van toeslagen van enkele honderden ouders en dat compensatie op zijn plaats was. Maar dat gebeurde niet: het memo verdween in een diepe la.

'Niet verder verspreiden'

In 2019 dook het stuk weer op. Een ambtenaar vroeg expliciet om het memo niet op te slaan, blijkt uit e-mails die de staatssecretaris heeft vrijgegeven na berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw. "Dit document graag niet verder verspreiden en ook niet in Digidoc hangen", zo valt te lezen. Digidoc is het archiefsysteem van het ministerie.

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren verzwegen waarheid voor onderzoekscommissie toeslagenschandaal

De Tweede Kamer eiste meteen tekst en uitleg. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is sprake van 'doofpot 2.0'. DENK-Kamerlid Farid Azarkan voelt zich 'voor de zoveelste keer belazerd'. Maar volgens Van Huffelen is het memo niet bewust weggemoffeld, en hebben ambtenaren het alleen niet gearchiveerd omdat de status van het stuk niet duidelijk was.

Extern onderzoek

"Ik heb geen enkele reden om aan de integriteit van deze medewerkers te twijfelen", zei de staatssecretaris in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Wat er vervolgens met het memo is gebeurd en waarom het pas eind 2020 is opgedoken, is nog onderwerp van extern onderzoek door accountantskantoor PWC.

Tijdens de verhoren over de toeslagenaffaire verklaarden twee topambtenaren dat ze het memo niet kenden. Uit een reconstructie van RTL Nieuws en Trouw bleek vorige week dat ze hiermee niet de waarheid spraken en wel degelijk op de hoogte waren van het stuk.

Aangifte van meineed

De advocaat van een aantal gedupeerden, Vasco Groeneveld, heeft nu aangifte van meineed gedaan tegen deze twee oud-topambtenaren. Het gaat om voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek en voormalig hoogste ambtelijke baas van het ministerie, Manon Leijten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.