Ga naar de inhoud
Permanente campagne

Rutte prijst stickeralbum met 'VVD-helden' aan op TikTok, en wat er dan gebeurt…

Rutte die op TikTok het stickerboek met 'VVD-helden' aanprijst.

Verbazing op sociale media vanwege een lollig bedoelde TikTok van VVD-leider Mark Rutte. De premier prijst, met het EK-voetbal in het achterhoofd, een stickerboek aan met plaatjes van ‘VVD-helden’. Ondanks dat het lollig bedoeld is, leidt het tot beroering op Twitter.

Gisteren plaatste VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker het eerste filmpje over het VVD-stickerboek met de tekst: "Vroeger had je mooie stickeralbums die je kon sparen. Er is er nu ook een van de VVD met stickers van Pieter Oud tot aan Tamara van Ark." Geïnteresseerden kunnen het album winnen.

Daarna volgde het filmpje van Rutte, dat werd geplaatst op TikTok en Instagram, en ook op Twitter verscheen. De reacties op het filmpje met Becker waren al vrij kritisch, maar Rutte krijgt er helemaal van langs.

Weinig enthousiasme

Niet iedereen is er over te spreken. Zo schrijft @WinnetouR1200rt op Twitter: "Het wordt elke dag een beetje debieler bij de VVD!!!"

Zegt @estherroddav: "Wie bedenkt dit, is het een bliksemafleider, dit kán toch niet. Demissionair, chaos met oa mensen in dikke ellende (toeslagen/ondernemers failliet) en dan deze kul. Met die grote big smile. Bah."

En zegt @HiggensWillem: "Briljante satire. Jiskefet is weer helemaal terug! Gezicht met tranen van geluk"

Maar, ondanks alle negatieve reacties, is de #stickeralbum vandaag wel trending op Twitter. En er wordt toch vaak gezegd dat alle publiciteit goede publiciteit is en er niet zoiets bestaat als negatieve publiciteit?

Niet onder de indruk

Instagram-strateeg Debra van der Heide heeft een Instagram-marketingbureau. Zij is niet per se onder de indruk van de VVD-campagne.

"Ik vind het lastig. Het zit ergens tussen briljant en heel dom in. Op TikTok kunnen reacties twee kanten opgaan. Maar hierbij zijn de reacties overwegend negatief. Veel reacties over Rutte zijn toch: wat doe jij hier? Op Insta is het net wat positiever. Daar zijn er zelfs reacties van mensen die het stickerboek willen winnen. Overall neig ik denk ik toch naar negatief. Je spreekt mensen er toch niet echt mee aan."

Reactie VVD

De VVD laat weten niet over de sociale-media strategie te willen spreken. Wel zegt een woordvoerder: " We wilden een optimistisch positief geluid rond het EK laten horen. We staan met z' n allen achter Oranje."