'Vanzelfsprekend'

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

14 juni 2021 12:36
Wopke Hoekstra komt aan bij het overleg met Mariëtte Hamer. Beeld © ANP

CDA-leider Wopke Hoekstra is na een weekend dat draaide om de problemen binnen het CDA weer aangeschoven bij informateur Mariëtte Hamer. Uit verantwoordelijkheidszin, zo zei hij zelf voor aanvang.

Volgens Hoekstra is het vanzelfsprekend dat hij naar het overleg komt, omdat hij door de informateur is uitgenodigd. Hij zal eerst een gesprek hebben met Hamer en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, en daarna een gesprek met Hamer en PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Pieter Omtzigt

Voor het gesprek reageerde hij op de gevolgen van het vertrek van Pieter Omtzigt, die zaterdag bekendmaakte uit het CDA te stappen en zijn Kamerzetel mee te nemen. Dat deed hij nadat een vernietigende nota van hem uitgelekt was.

Het vertrek van Omtzigt leidde niet alleen tot een crisis binnen het CDA, maar kan ook gevolgen hebben voor de formatie. Een coalitie zonder CDA is moeilijk te vinden, en doordat Omtzigt zijn zetel meeneemt, is het aantal opties voor een meerderheid verder beperkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

"Het enige wat ik kan zeggen, is dat we geen enkele moeite hebben gespaard om juist dit te voorkomen. Wat natuurlijk ook maakt dat ik dat heel verdrietig vind, dat ik het buitengewoon jammer vind dat het op deze manier gegaan is", zei Hoekstra. Hij zei dat hijzelf, interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en CDA-minister Ank Bijleveld zich ingezet hebben om de relatie met Omtzigt te herstellen. Een splitsing in de partij vreest Hoekstra niet.

Bekijk ook: Hoekstra over vertrek Omtzigt: 'Ik was dolgraag met hem doorgegaan'

Nadat Pieter Omtzigt bekend had gemaakt dat hij uit het CDA stapt, zei Hoekstra daar 'enorm' van te balen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore