Ga naar de inhoud
'Schade te groot'

CDA-top zinspeelt op breuk met Omtzigt: 'De vraag is niet of, maar wanneer'

Beeld © Bart Maat

Zijn uitgelekte interne notitie wordt Kamerlid Pieter Omtzigt niet in dank afgenomen door de top van het CDA. Die ziet geen toekomst meer voor Omtzigt binnen de partij, melden bronnen aan RTL Nieuws. "Ik zie hem voor het CDA niet meer terugkeren op het Binnenhof. De schade daarvoor lijkt te groot", zegt politiek commentator Frits Wester.

Omtzigt zit al enige maanden met een burn-out thuis in Enschede. Gisteren kwam plotseling een 76 pagina's tellende notitie naar buiten, waarin Omtzigt de vloer aanveegt met zijn eigen partij.

Omtzigt zou zich 'op een aantal momenten' onveilig hebben gevoeld en er zou achter zijn rug om op hem zijn gescholden. Daarbij zou hij onder meer zijn uitgemaakt voor 'psychopaat' en 'teringhond'. Verder zou het lijsttrekkerschap hem op 'onheuse wijze' zijn ontnomen en zouden drie grote sponsoren invloed hebben gehad op het CDA-programma. Dat laatste wordt stellig ontkend door de partijtop.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: inhoud Omtzigt-nota 'heel vervelend en echt beschadigend'

"Achter de schermen valt te horen dat met Omtzigt geen land te bezeilen valt", zegt Wester. De partijtop hoopt dat Omtzigt zelf tot de conclusie komt dat het beter is dat hij zijn eigen weg gaat. "En anders moeten ze die voor hem trekken, hoor ik."

Schade

De vraag is niet of het tot een breuk komt, maar wanneer, zeggen CDA'ers. Volgens deze bronnen is Omtzigt 'totaal de weg kwijt' en moet hij geholpen worden. "Hoe populair Omtzigt ook is binnen de partij en voor een deel van de bevolking, ik zie hem voor het CDA niet meer terugkeren op het Binnenhof. De schade daarvoor lijkt te groot", zegt Wester. 

Omtzigt is een van de Kamerleden die steeds vragen heeft gesteld over de toeslagenaffaire. Hij kreeg ruim 340.000 voorkeursstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Vernietigende
Lees ook:
Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

Zijn 76 pagina's tellende notitie was bedoeld voor een evaluatiecommissie onder leiding van burgemeester Liesbeth Spies. Die commissie doet onderzoek naar de mislukte verkiezingscampagne van de christendemocraten. Het rapport wordt voor het zomerreces verwacht.

Omtzigt, die ziek thuiszit, is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.