Bom onder partij

CDA-top: 'Nota is door Pieter Omtzigt op persoonlijke titel gemaakt'

10 juni 2021 20:10 Aangepast: 10 juni 2021 20:19
Beeld © ANP

Het bestuur van het CDA heeft gereageerd op de interne notitie van Pieter Omtzigt waarin het Kamerlid zijn gal spuwt over zijn eigen partij. "Het stuk is door Omtzigt op persoonlijke titel gemaakt. Niemand van de CDA-top heeft dit stuk eerder ontvangen", laat partijvoorzitter Marnix van Rij weten.

"De passages in het document over Pieter Omtzigt zijn CDA-onwaardig en daar neem ik als voorzitter met kracht afstand van", vervolgt Van Rij.

Keiharde verwijten

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft in het vertrouwelijke document harde verwijten gemaakt aan het adres van zijn partij. Via dagblad De Limburger kwam het document naar buiten. De 76 pagina's tellende nota is geschreven door Omtzigt voor de commissie-Spies. Die commissie doet onderzoek naar de interne lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA.

Commissievoorzitter Liesbeth Spies laat aan Van Rij weten dat het genoemde stuk nog niet door de commissie is besproken en dat het uitgesloten is dat het stuk vanuit de leden van deze commissie is verspreid.

'Teringhond'

Omtzigt schrijft in het document dat hij 'psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel' is genoemd in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden.

In het stuk van De Limburger wordt een screenshot van WhatsAppberichten getoond met scheldkanonnades tegen Omtzigt. "Focking Eikel met die Nazi Posters", staat er onder meer.

Appconversatie van CDA-medewerkers en leden Appconversatie van CDA-medewerkers en leden

'Uitermate slecht voor het CDA'

"Deze mengeling van politieke en persoonlijke frustraties van Pieter Omtzigt is uitermate slecht voor het CDA", zegt politiek commentator Frits Wester. "Dat dit nu zo naar buiten komt is voor CDA-leider Wopke Hoekstra uitermate lastig en dit bemoeilijkt ook de positie van het CDA in de formatie. Want het CDA zal in de ogen van andere partijen eerst orde op zaken moeten stellen in eigen huis, voordat de partij kan beginnen aan ons nationaal huis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore