Ga naar de inhoud
'Psychopaat'

Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

Pieter Omtzigt Beeld © ANP

In een uitgelekt document veegt Pieter Omtzigt de vloer aan met zijn eigen partij: het CDA. In 76 pagina's beschrijft Omtzigt hoe hij is tegengewerkt tijdens de CDA-lijsttrekkersverkiezingen en door leden is uitgemaakt voor teringhond en psychopaat. "Dit is uitermate slecht voor het CDA en leider Wopke Hoekstra", zegt politiek commentator Frits Wester.

Het CDA-Kamerlid Omtzigt spuugt in het 76 pagina’s tellende document zijn gal over zijn eigen partij. In het document beschrijft het Kamerlid, dat al maanden ziek thuis zit, hoe hij is tegengewerkt tijdens de CDA-lijsttrekkersverkiezingen en de CDA-campagne.

Het document werd vanavond geopenbaard door Dagblad de Limburger en is integraal gepubliceerd door GeenStijl. Zo citeert Omtzigt meerdere partijgenoten die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilden.

Onveilig

In het document staat dat hij zich 'niet altijd gewaardeerd' voelt en 'op een aantal momenten zelfs ronduit onveilig' voelt binnen zijn eigen partij. In WhatsAppberichten van CDA’ers wordt Omtzigt uitgemaakt voor 'klootzak' en 'teringhond', blijkt uit de vertrouwelijke documenten.

Het memo zou bedoeld zijn voor de evaluatiecommissie van de partij, maar ligt nu dus op straat. 

1 miljoen euro

Ook maakt Omtzigt bij de commissie melding van bijna 1 miljoen euro aan steun voor de CDA-campagne die niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mogelijk zouden daarmee de regels rond partijfinanciering zijn overtreden.

Geldschieters van de partij zouden volgens Omtzigt voormalig lijsttrekker Hugo de Jonge ook al langer hebben opgeroepen om te stoppen. De Jonge won nipt de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt, maar sponsoren zouden hebben aangedrongen om toch Omtzigt de kar te laten trekken.

Overspannen thuis

Omtzigt zit al een paar maanden overspannen thuis. Hij liet eind mei weten dat hij nog maanden langer uit de roulatie zal zijn. Zowel Omtzigt als CDA-leider Hoekstra zijn niet bereikbaar voor commentaar.

'Uitermate slecht voor het CDA'

"Deze mengeling van politieke en persoonlijke frustraties van Pieter Omtzigt is uitermate slecht voor het CDA", zegt politiek commentator Frits Wester. "Dat dit nu zo naar buiten komt is voor CDA-leider Wopke Hoekstra uitermate lastig en dit bemoeilijkt ook de positie van het CDA in de formatie. Want het CDA zal in de ogen van andere partijen eerst orde op zaken moeten stellen in eigen huis, voordat de partij kan beginnen aan ons nationaal huis."

Wester besluit: "Rest de vraag: wat wil Pieter Omtzigt nu precies zelf? Met dat antwoord kan Omtzigt niet te lang wachten." PVV-leider Geert Wilders heeft al aangegeven dat hij een debat wil over wat dit voor gevolgen heeft voor de formatie. 

CDA-Kamerlid
Lees ook:
CDA-Kamerlid Omtzigt nog maanden uit de roulatie, vervanging geregeld