Lastige gesprekken

Formatie 80 dagen bezig: Klaver ziet 'voorzichtig stapje', Hoekstra terughoudend

10 juni 2021 14:20 Aangepast: 10 juni 2021 16:03
Jesse Klaver komt aan bij zijn gesprek met de informateur. Beeld © ANP

De formatie duurt inmiddels al ruim 80 dagen, maar nog altijd zijn er geen partijen die met elkaar gaan praten over de samenstelling van een nieuw kabinet. Vandaag komen er allerlei koppels bij de informateur op bezoek, in de hoop dat ze elkaar een beetje kunnen vinden. Heel erg hard gaat dat nog niet.

De kabinetsformatie verloopt moeizaam. Informateur Mariëtte Hamer liet vorige week al weten dat ze meer tijd nodig heeft om tot een advies te komen over een nieuw kabinet.  De verkiezingen waren op 17 maart. 'Grote winnaars' VVD en D66 willen allebei met het CDA regeren, maar verschillen van mening over hoe de rest van de coalitie eruit moet komen te zien. D66 ziet graag de linkse partijen PvdA en GroenLinks aanschuiven, maar daar voelen CDA en VVD beduidend minder voor.

Koppeltjes

Vandaag moesten de partijen zich in koppeltjes melden bij de informateur. Het eerste koppel was Jesse Klaver (GL) en Wopke Hoekstra (CDA). De CDA-leider vertelde na het 'goede gesprek' dat zijn eerdere boodschap niet is veranderd. "Er zijn best een paar overeenkomsten, maar de verschillen zijn aanzienlijk."

Helemaal uitsluiten doet hij GroenLinks ook niet. De GroenLinks-leider wil wel verder praten met CDA-leider Wopke Hoekstra. "Dat smaakt naar meer." 

CDA-leider Wopke Hoekstra op een druk Binnenhof. CDA-leider Wopke Hoekstra op een druk Binnenhof.

Koppels

Informateur Hamer heeft inmiddels al meer dan drie weken gesprekken met de partijen. Later op de dag komen de koppels Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en het koppel Rutte en Lilianne Ploumen (PvdA) nog bij haar langs.

De laatste gast die Hamer vandaag ontvangt, is Liane den Haan van de gelijknamige fractie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe staat het ervoor met de formatie? 'Kern van het kabinet is al wel duidelijk'

'Dit zegt nog niets'

Politiek commentator Frits Wester: "De verschillende combinaties die vandaag langskomen bij de informateur zeggen nog niks over welke partijen daadwerkelijk gaan praten over de samenstelling van een nieuw kabinet."

Het blijft volgens Wester vooralsnog zoeken naar overeenstemming en draagvlak voor de inhoudelijke uitdagingen waar kabinet en oppositie in de volgende periode mee te maken krijgen. "Het ligt nog steeds voor de hand dat de grote winnaars van de verkiezingen VVD en D66 op basis van die bevindingen samen gaan schrijven aan een concept-regeerakkoord. Als dat lukt is de volgende stap om te kijken welke andere partijen daarbij aan willen schuiven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formatie kan volgende fase in, nieuw premierschap Rutte dichterbij

Pact breken

Voor VVD en CDA is de uitdaging volgens Wester hoe ze daarbij op inhoudelijke punten het pact tussen GroenLinks en PvdA kunnen breken. "Want beide partijen hebben geen zin om met beide linkse partijen in een coalitie te stappen. Ook de variant met de ChristenUnie blijft op de achtergrond een rol spelen."

Bekijk ook: Formatieperikelen vertragen corona-herstelplan

Bekijk ook: Formatieperikelen vertragen corona-herstelplan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore