17.000 agenten

Eerste politieagenten volgend jaar met stroomstootwapen de straat op

09 juni 2021 21:02 Aangepast: 09 juni 2021 21:02
(Archieffoto) Beeld © ANP

Vanaf volgend jaar zullen de eerste agenten rondlopen met een stroomstootwapen. Zij zullen begin 2022 hun opleiding krijgen. Uiteindelijk zullen 17.000 agenten met dit geweldsmiddel gaan werken.

Het was een omstreden besluit: moeten agenten in Nederland rond gaan lopen met een stroomstootwapen in hun uitrusting? Een stroomstootwapen kan mensen vanaf een afstand een paar seconden verlammen. Voorstanders, zoals de politie, zien als grote voordeel dat het de-escalerend kan werken: dreigen met een stroomstootwapen blijkt vaak al voldoende om een gevaarlijke situatie onder controle te krijgen.

Tegenstanders, zoals Amnesty International, zien dat anders. Zij zien dat het wapen ook gezondheidsrisico's met zich meebrengt, helemaal als het direct op het lichaam wordt gebruikt, het zogenaamde 'stunnen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agente die zwarte man doodschoot 'zag pistool aan voor taser'

30 miljoen euro

Uiteindelijk besloot het kabinet in 2019 toch toe te staan dat agenten stroomstootwapens mogen gaan gebruiken. Daar wordt 30 miljoen voor uitgetrokken, voor de aanschaf en de opleiding van de agenten. Het gaat alleen om agenten die zich bezig houden met het afhandelen van incidenten, dat zijn er zo'n 17 duizend. 

Agenten hebben al verschillende wapens in hun uitrusting zoals een wapenstok, pepperspray en het dienstpistool. Ook kunnen ze gebruik maken van diensthonden. Daar komt dus nu het stroomstootwapen bij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet korpschef: agenten hebben stroomstootwapen nodig

Driedaagse opleiding

Niet alle agenten zullen meteen met het wapen de straat opgaan in 2022. Eerst moet iedereen een driedaagse opleiding afronden. Daarin zal ook extra aandacht zijn voor het minimaliseren van de gezondheidsrisico's. Het 'stunnen' bijvoorbeeld mag straks alleen in een noodweersituatie. De verwachting is dat het een jaar gaat duren voordat alle agenten de opleiding hebben gehad. 

De politie bevestigt dat de aanbesteding van de stroomstootwapens inmiddels is afgerond. Wel moet de wet nog worden aangepast. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore