Ga naar de inhoud
900.000 nieuwe huizen

17 miljard nodig om ambitieus woningbouwplan te realiseren

Het kabinet wil het bouwtempo fors opvoeren door procedures te verkorten.

Het plan om 900.000 huizen bij te bouwen tussen nu en 2030, kan alleen met miljardeninvesteringen van de overheid. Het gaat volgens een berekening om tenminste 13 tot 17 miljard. Veel woningbouwplannen zijn vanwege noodzakelijke wijkvoorzieningen te duur en kunnen daarom alleen worden uitgevoerd met subsidie.

Dit blijkt uit een brief van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Zonder de miljardensubsidie kunnen er maar 556.200 huizen worden gebouwd, berekende Rebel Strategy & Development in opdracht van het ministerie.

Ambities

De brief van Ollongren kan worden gezien als een soort overdracht aan het volgende kabinet. Ollongren concludeert dat zij ervoor heeft gezorgd dat er bij gemeenten op dit moment plannen liggen voor de bouw van 961.300 woningen in de periode tot 2030. Maar lang niet alle plannen zijn hard en realisatie hangt dus af van overheidssteun.

Stikstof

Ollongren is tevreden over het tempo van de woningbouw op dit moment. De vrees was dat de stikstofcrisis de bouw van huizen ernstig zou vertragen, maar dat blijkt vooralsnog niet het geval. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 21.000 nieuwe huizen opgeleverd. Dat is aanzienlijk meer dan in het zelfde kwartaal in de voorgaande jaren. 

Woningtekort gedaald

Het tekort aan woningen in Nederland is aanzienlijk gedaals door corona. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is er op dit moment een tekort van 279.000 huizen. Dat aantal lag eerder op ruim 330.000.

Het is wel een tijdelijke daling van het tekort. Vanwege de pandemie kwamen minder arbeidsmigranten en immigranten naar Nederland. De verwachting is dat het huizentekort weer snel groeit als de economie aantrekt.

Het tekort aan woningen is het grootst in de provincie Flevoland (5,4 procent van de woningvoorraad). Noord-Holland (4,8 procent), Utrecht (4,5 procent) en Zuid-Holland (4 procent) scoren ook boven het landelijk gemiddelde. 

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw honderden miljoenen voor snelle bouw betaalbare huizen